TENKİT KENDİNE, BİLGİ EHLİNE, SEVGİ SEVENEDİR...

SAYFA 1 SAYFA 2 SAYFA 3 * RUHSAL BİLGİ SİTESİ * DOĞRU YAŞAM BİLGİLERİ *                                 *ARAMADIĞIMIZ  HAZİNEYİ  BULAMAYIZ.* SAYFA 4 SAYFA 5 ARŞİV
  Bugün: 29 Mart 2024 Cuma

  ZAMAN SONRASINA ...
  SAHİP OLMA DUYGUMUZ
  İRADE NİYETLE GÜÇLENİR
  YEDİ SES, YEDİ RENK...
  GÖNÜL DEĞERLERİMİZ -1
  KAZANÇ EMEK KARŞILIĞIDIR
  UYANIŞ İÇİN BAŞLANGIÇ
  UYANIŞ İÇİN AKTİFLEŞME
  DİLEKLER GERÇEĞE AİT...
  BİLGİ, HİZMET VE GÜÇ
  KOŞULSUZ SEVGİ NEDİR?
  ZAMAN IŞIK ANAHTARDIR
  VİCDANDA YASA, GÖNÜLDE O'
  ANLAMAK AHENK SAĞLAR
  İKİNCİ ZAMAN
  ZAMANI YAŞIYOR OLMAK
  İYİ VE DOĞRU
  DİKKAT ÜST BİLİNCİMİZİN...
  SEVGİ VE YAŞAM
  ZİHİN VE SEVGİ
  İYİLİK BÖYLE BİR ŞEYDİR
  UMUDU DAHA GENİŞ DÜŞÜNMEK
  HAYRI BİLMEK O'NA ERMEKTİR
  EYLEM YOKSA BİLGİ...
  IŞIK OLMAK
  KORKU VE ENDİŞE
  BİRLEŞTİRİLEN DEĞERLER
  BAŞEDEMEDİĞİMİZ SINAVLAR
  DÜNYA OYUNU...
  SEVGİ ÜZERİNE...
  RUHSAL İNCELİK
  ŞUUR VE BOYUT ANLAMLARI
  GÜCÜN KAYNAĞI AŞK...
  GERÇEĞİN GÜCÜNÜ GİYİNMEK
  TV'DE NELER VAR?
  ÖZGÜR MÜYÜZ?
  KURTULUŞ KENDİNİ BİLMEKTİR
  BİLGİ, SEVGİ VE HAYIR
  RUHSAL DENGE VE DÜZEN
  RUHSAL GERÇEK
  GERÇEK BİZ KİMİZ?
  RUHSAL YOLUN ÖNCELİKLERİ
  BİRLİK VE HAYIR İLİŞKİSİ
  BÜTÜNLENMEK
  ALLAH İNANCI
  TV'DE NELER VAR?
  RUHSAL ÖZGÜRLÜK
  ÖZGÜR OLMAK
  DİLEKLERİMİZ
  ÖZ BİLGİ
  HİZMET YARATMAK
  O'NUN ADALETİNİ ANLAMAK
  İLAHİ ADALETİN TECELLİSİ
  KADERİMİZİ BİZ Mİ YARATIYORUZ?
  SEVGİ VE AYDINLANMA
  TV'DE NELER VAR?
  YÜKSEK HİSSEDİŞ
  HAYRI BİLMEK
  SEVGİ VE KENDİNİ BİLME
  SEVGİ VE İNSANÎ DEĞERLER
  YENİ BOYUTA HAZIR MIYIZ?
  TV'DE NELER VAR?
  KARDEŞLİK ANLAMI
  YALAN SÖYLEMEK
  O'NUN SELAMI
  ATEŞ VE YANMAK
  DÜŞÜNCE SEVGİ VE İYİ OLMAK
  ANLAMAK DÜŞÜNMEK ARAMAK
  SEVGİ, İNANÇ, BİLGİ, VE NEŞE
  TV'DE NELER VAR?
  VAROLUŞ SORUMLULUĞU
  İNSANIN ÖZ DÜZENİ
  RUHSAL BİLGİYE UYMAK
  ŞUURLANMA
  KENDİMİZİN SORUMLULUĞU
  YALNIZ İYİLİK
  BERABERLİKTEN BİRLİĞE
  BİLGİNİN HAKEDİLİŞİ
  İNANMAK İLE YAPMAK
  İNANÇ VE SABIR
Bize Ulaşmak İçin
[email protected]
Yazdırılabilir Versiyon


HAFTANIN SORUSU
OKUYUCU YAZILARI


 

 Adalet nedir, nasıl gerçekleşmektedir?



 

Adalet, ilahi evrim programlarından her varlığın hakkaniyet, fırsat ve eşitlik içinde faydalanmasıdır. Ve ilahi evrensel adalet büyük bir hakkaniyetle hükmünü sürdürmüş ve sürdürmektedir. Mikrodan makroya insan olma sürecinde ve insan olduktan sonra evrim yapan varlık ve varlık guruplarının kendi emekleri, özverileri ve mücadelesinde hak ettiğinin hak ile değerlendirilmesi ve yerli yerine konmasıdır. Asıl ve gerçek olan ilahi adalette en ufak bir hakkın ne kaybolduğu ne de gözden kaçtığıdır. Ancak varlık evrim yolunda gecikebilir, yavaşlayabilir ve duraksayabilir. Zaman kaybı olsa da ortam ve şartlarının evrimi ve bilinci bir artı değer ve fark olarak varlığın genlerine kotlanıp daha güçlü yoluna devam eder. İlahi adalette zorluklar, sıkıntılar ve çileler varlığın gelişimi ve yükselmesi için gereken süreçlerdir. Evrim için mücadele, yoksulluk ve imkânsızlıklar bir zulüm değil, hak ve hayır için oluşmuş şartlardır

İlahi adalet hayatları içine alan bir süreçtir. Onu bir hayat içine sıkıştırırsanız yanılırsınız, aldanırsınız ve hata yaparsınız. İlahi adalette hiçbir eylem karşılıksız kalmaz. Affetseniz de, affedilse de her yapılan eylem karma olarak geri döner. Ancak ilahi ve evrensel adalet, dinsel ve toplumsal doğmaların ortaya koyduğu anlayış, düşünce ve yaptırımlara da dayanmaz, dayatılmaz. Onu bütün dünya insanlığının kabul ettiği ve kabul edeceği ilahi ve evrensel değerler düzey ve ölçüsünde anlamak lazımdır.

Dünyasal adaletin temeli aslında tam olarak ilahi ve evrensel adalete dayanmalıdır. Onun için geçerliliği ve uygulanabilirliği olan dünyasal adalet, ilahi ve evrensel adalete yakınlığı oranında sürekliliği ve hükmü olmuş ve olmaktadır. Günümüzde demokrasi denen düzenin dünya üzerinde ağırlığı ve geçerliliği bundandır. Ancak ilahi ve evrensel adaletin kısmi, yetersiz, bilinçsiz ve şuursuz uygulamalarından tam olarak anlaşılmadığı da ortadadır. İlahi sistemde mikro düzen makro düzen ile bir bütünlük, ahenk ve uyum halindedir. Aralarında tezat, tutarsızlık, ahenksizlik ve uyumsuzluk yoktur. Çünkü ilahi sistem varlığın evrimi üzerine sistem, nizam ve düzen olarak hükmünü sürdürürken değişkendir, yenilikçidir ve reformisttir. Nitekim sonuçlarında deformasyon, yıkım ve kargaşa olan dünyasal düzen, sistem ve nizamlarda muhakkak bu yönde eksiklik, noksanlık ve kusurları aramak incelemek lazımdır. Onun için ilahi ve evrensel adalet anlayışına olan yakınlık ve uzaklık nispetinde dünyasal adalet işlevseldir veya değildir.

Evrim yapan, evrim yapmak ihtiyacında olan, mikrodan makroya insana kadar her varlığın zaman kaybetmeden, duraksamadan ve dejenere olmadan yolunda yürüyebilmesi için, ilahi ve evrensel temele dayalı adaletin oluşturduğu, sistem, nizam ve düzenlerin yaşama geçirilmesi dünya varlığının geleceği ve evrimi için çok önemlidir.

Orhan Yarat – 13.2.2012 *ruhsalboyut.com*

 


 

Adalet anlayışı insanda fikir ve duygu olarak mevcuttur. Adalet anlayışımızın derinliği, niteliği realitemize bağlıdır. Bilgimiz kadar, iyi ve doğru hakkındaki düşüncemiz kadar ve en önemlisi sevgimiz kadar adil oluruz.

Adalet anlayışımıza uymayan egosal eylemler o eylemi yapan biz olmasak bile bizde vicdan azabı, ruhsal sıkıntı ve üzüntü yaratır.

Her devletin adaletin gerçekleşmesi için koyduğu yasalar o devletin vatandaşlarının ortalama şuurunu yansıtır.

Bilinç yükseldikçe adalet anlayışımız değişir. Daha önce hak olarak gördüğümüz bazı eylemlerin ve tepkilerin bizim için hak olmaktan çıktığını görürüz.

Şüphesiz Mutlak Adalet O’na mahsustur ve O’ Mutlak Âdil’dir. Ancak bizim bu adaleti tam olarak hiçbir zaman anlamamız mümkün olmadığı gibi bugünkü şuurumuzla “Tamam işte Allah onun cezasını verdi” gibi duygusal sözlerle mütalaa yürütmek hiç haddimiz değildir. Çünkü çok dar bir şuur içindeyiz; gerçek bilgi ile değil, öğrenilmiş duygular, kalıp düşünceler, hükümlerle fikir üretmekteyiz. Ruhsal çalışmalara girmiş olanların ilk prensibi “bilmediğini bilmek” olmalıdır.

Evrende ve şu küçük dünyamızda ne olup bitiyorsa O’nun Mutlak Adaleti çerçevesi içindedir.

Şunu unutmayalım: O’ bize egosal isteklerimizin karşılığını değil, şuurumuzun yükselmesi için icap edenleri vermektedir. Çünkü dünyada bulunuşumuzun amacı hoşça zaman geçirmek değil şuurca yükselmektir. Dışarıdan bakınca hoşça zaman geçiriyor gibi görünen kişilerin sahiden mutlu, mesut olduklarını mı zannediyoruz? Egonun asla tükenmeyen taleplerinin tümü karşılansaydı ortada Adalet diye bir şey kalır mıydı?

O’ tüm yarattıklarına karşı sevgiyle, merhametle ve adaletle hükmeder. O’, bütün varlıkları O’na en kolaylıkla dönebileceği noktada tutmaktadır. Eğer O’na inanıyorsak O’nun Adaletinden de şu anda anlamamız gereken budur.

Biz bilgimiz kadar, iyi ve doğru konusundaki şuurumuz kadar ve sevgimiz kadar adil olacağız. Ama her gün bir önceki günden daha adil olacağız. Ve O’nun Adaletine inanacağız. İnanmalıyız ki yavaş yavaş bir üst şuurun adalet anlayışına ulaşalım. Israr ettiğimiz düşünceler bizim yeniyi öğrenmemizi engeller, adalet anlayışımızı geriye çeker.

Ve yine unutmayalım ki benim adalet anlayışım ne kadar yüksek bir bilincin anlayışı ise benim yargılanmam da o seviyeden olacaktır.

O’nun Adaleti’ni şuurca anlamanın yolu teslimiyettir. Çünkü teslimiyeti engelleyen ego ortadan kalkınca anlama başlar. Teslimiyet bir anlamda şikâyet etmemektir. Şikâyet etmemek üst bilinçtir. Şikâyet etmemekte ya anlama, farkında olma vardır ya da sabır söz konudur. Sabredemeyen hüküm verir ve o adaleti anlayamaz.

Merhameti nedeniyle O’nun Adaleti, varlıkların realitesine göredir. Geri bir realitenin doğru görüp yaptığı bir işin karşılığı ile daha yüksek bir realitenin aynı işi yapması halinde alacağı karşılık O’nun nezdinde aynı değildir. Bu nedenle kendimizi başkalarıyla kıyaslamamak, başkalarını ölçü olarak almamak esastır.

Yüceliğin Yasaları ve ruhsal işleyiş ile ilgili tüm konularda olduğu gibi O’nun Adaleti konusunda da hiçbir şey bilmiyoruz. Bildiğimiz adalet fazla düşünmeden kabul ettiğimiz ön yargılarımızın, duygularımızın, noksan bilgilerimizin, bilinç realitemizin adaletidir. “Oysa O’nun akan suyunda bile öyle hikmetli kanunlar vardır ki, yalnız fizik kanunlarla değil, şimdi bilemediğiniz nice büyük esrar ile kat kat, dalga dalga nereye varacağının, nasıl renklenip nerede duracağının, ya da hangi hızda nereye kadar ulaşacağının bilgisi, o bir bulunduruluşun asla dışında olamaz. Onun için aklınızın almadığı, gönülce uzanamadığınız yerleri reddedici olmayın. Bunlar size büyük ziyanlar getiriyor, hem de farkında olmadan.”

Güney Haştemoğlu – 14.2.2012 *ruhsalboyut.com*

 



 

"Adalet, hakkın gözetilmesi ve yerine getirilmesi anlamına gelir. Haklı ile haksızın ayırt edilmesi adaletle sağlanır, Platon'a göre de adalet en yüce erdemlerden birisidir ve adalet insanın ve devletin "temel davranış kuralı"dır. (Wikipedia)

"Yukarıda ne varsa aşağıda da o vardır" der kadim bilgiler..."Adalet" ismini verdiğimiz bu kavram o kadar önemlidir ki...

Şimdi adalet dediğimiz bu kavramı şu şekilde düşünelim:

"Adalet" denilen; aslı varoluşun bütünlüğünün teminatı olan bu kavramı bütün dünyasal tariflerden, uğruna yapılmış savaş ve kavgalardan manipule edilmemiş şekliyle, insan eli değmemiş hali ile ele almaya ve anlamaya çalışalım. Bu kavrama aynı Tanrısal olan herşeye baktığımız gözlerle bakalım. Çünki adalet, kutsal, en yüce ve en tanrısal kavramlardan birisidir. Adalet; "Biz" diyebilmenin bir başka yoludur, adalet "birlik" olmaktır, adalet "Hayrın yerine ulaşmasıdır", adalet "zamanında" ve "hak" olandır. Adalet birbirini anlamaya çalışmaktır, adalet yardımcı olmaktır ve yardım almaya açık olmaktır ve "adalet hakkı olanın hakkını aramaya mecbur kalmamasıdır".

İnsan için adalet, özünde samimi olmak ve hak gözetmekle, O’ndan gelecek hayırlara vesile, yani sebep olmakla birbirimiz üzerinden gerçekleşecektir. Sevgi ve adalet birlikte hüküm sürmeli ve birlikte hareket etmelidir. İçinde yaşadığımız bu yüce düzende, aslında yaratılışı itibarı ile adil olmayan hiçbir şey yoktur, her varlık ve sistem doğalından çok yüksek bir adalet bilinciyle oluşturulur, ancak bu yüce sistemin içinde yaşayan ve hedefi özelikle "şaşırtılan" insanlık, gerçeği görmeye ve anlamaya uzak kaldığı sürece adaletin doğalından ve kolaylıkla tecelli etmesine mani olmadadır bugün.

"O’nun adaleti bilmediğiniz, anlayamadığınız Yüce değerlere dayanarak hüküm sürmededir." (O dedi ki 12 Ekim 2009 www.ayseli.org)

Elbette O’ nun yüce iradesi dışında gerçekleşen-gerçekleşecek hiç bir şey yoktur ve er ya da geç adalet gerçekleşecektir ama bunun doğal yoldan ve kolaylıkla olması dünyasal hedeflere ve emellere gömülen insanoğlunun görmeye başlamasıyla, farkındalık ve şuursal kazanımlarını uygulamaya geçirmesiyle mümkün olacaktır. Bunun tersine olan durumda ise yüce adalet, O’nun tecellisini engelleyenlerin üzerinden onları da ezerek gerçekleşecektir muhakkak... O’nun adaletinden; bu Dünyadaki, bu Evrendeki, diğer bütün bilinen-bilinmeyen her yer ve herşey... muhakkak nasibi almıştır veya bir gün alacaktır.

Mazhar Volkan Topaloğlu – 14.2.2012 *ruhsalboyut.com*

 

 

 

Adalet; yerince, gereğince, yeterince hak edene, hakkının hakkınca verilmesini içeren kanunlar bütünüdür.

Adalet deyince, aklımıza adliye ve mahkeme koridorları gelebilir. Tabi bu konu, bizlerin toplumsal yaşayış içerisindeki hakkının savunulması için kurulan, işleyişindeki doğruluğun da ne kadar olduğu tartışılır bir durumdur. Burada anlatılmak istenen esas adalet, bizlerin birbiri üzerindeki hakların, Yaratanın koymuş olduğu mutlak doğru olan kurallar çerçevesinde işletilenleridir. Yaşamımız boyunca sürekli bir iletişim ve ilişki içerisinde, alış veriş pozisyonunda olanlarız. Her türlü birlikteliğin gereği, O’nca işletilen kuralların üzerinde olunması içindir. Her birliktelik, içeriğindeki doğruluk oranında adilane ve hakkınca davranışı barındırır. Dünya üzerindeki yaşantımız boyunca; kavramamız, öğrenmemiz gerekenleri, kendimizce kendimiz olma çabası içerisinde bir rota çizeriz. O’na gidilecek tek yol olduğu bilgisi üzerinden bakacak olursak, çizmiş olduğumuz bu rota, bizlerin doğruları, yanlışları ve hakkaniyeti doğrultusunda, tek olan rota üzerindeki mesafemizi belirler. Bu mesafe, mutlak doğruluğa olan, doğruluk açımızdır.

Yaşadığımız hayat içerisindeki toplumun bakış açısı üzerinden, zaman zaman birbirimizin neyi hak edip etmediğini, haddimiz olmadan sorgulama cahilliğine düşeriz. Düşeriz ve bu cehalet nedeniyle, durum ne kadar kötü olursa olsun, gerçekleşen her durumun O’nun sevgi adaleti üzerinden gerçekleştiğini düşünemeyiz. İşleyen tek adalet, O’nun adaletidir. Bunu görmek ve bilmeye çalışmak, insanlığın kavraması gereken en önemli durumdur. Bizler her nerede oluyor, her nerede neyi başarıyor ya da başaramıyorsak, bilelim ki Yaratanın üzerlerimizde işlettiği adaletindendir. Bizlerin hakkınca, adilane davranabilmesi, iyide ve doğruda oluşumuzun sevgiye açıldığı kısımdan O’nca işletilecektir.  

Adalet, işleyişin kendisidir ve işlemesi için gerekenin, O’nun tarafından ilgili merci üzerinden sağlanmasıdır. Bize düşen, hayrın dağıtıcısının adaletine güvenerek anlamaya çalışıp, O’nun istediği şekilde hakkınca davranmak olmalıdır.

Tarık Öztürk – 16.2.2012 *ruhsalboyut.com*

 

 

 

Adalet bir duygudur, bu duygu ile geliştirilen bir davranıştır. Duygu olarak ele alırsak  yüce  sistemin hepimizin kalbine verdiği, çoğu zaman egonun altında ezip kaybettiğimiz adil olma duygusudur. Adil davranma ise aklın, gönül süzgecinden geçerek oluşturduğu davranış biçimidir.

Adaleti hayatımıza geçirdiğimiz zaman, hayrın işleyişinde biz de üzerimize düşen görevi yapmış, hayrı tutmuş oluruz. Bunun için kişinin kendini sürekli tenkit etmesi, davranışlarında ne derecede adalet duygusunu uygulayabiliyor ya da kendi hırs ve egosuna yenik düşüyor farkında olması gerekir. Ruhsallığımızı geliştirmemize yönelik ihtiyaç da bu noktada doğar. İnsanın kendini geliştirebilmesi için önce eksik kaldığı noktaların farkında olması ve bu noktalara yönelik çalışması gerekmektedir.

Adalet duygusunun gelişmesi kişideki vicdan duygusunun ne kadar kuvvetli olduğu ile de ilişkilidir. Vicdan sadece çok büyük olaylarda ortaya çıkan esrarengiz bir iç ses değildir. Gündelik yaşantımızda bile işimize gereken önemi vererek yapmamız "vicdan" ile olur. Kapımızın önündeki hayvancıklardan tutun, aklımıza gelen canlı cansız herşey ile ilişkimiz vicdanımızın ne derecede gelişmiş olduğu ile ilgilidir. Adaletli davranabilmek, vicdan sahibi olabilmenin bir sonucudur.

Şehnaz Çalışkan Demir  – 16.2.2012 *ruhsalboyut.com*

 

 

 

 

 

<< geri
Ana Sayfa | Hakkımızda | Ziyaretçi Defteri Bugüne kadar sitemizi 93455303 kişi ziyaret etti, Şu anda 281 kişi sitede.