TENKİT KENDİNE, BİLGİ EHLİNE, SEVGİ SEVENEDİR...

SAYFA 1 SAYFA 2 SAYFA 3 SAYFA 4 SAYFA 5 ARŞİV
  Bugün: 9 Mayıs 2024 Perşembe

Bize Ulaşmak İçin
[email protected]
Yazdırılabilir Versiyon


Motivasyon Kavramı
 

 

           Motivasyon kısaca "bir şeyi yapma isteği" olarak tanımlanmaktadır. Yapması gereken bir şeyi yapma isteğini kendi kendine üretebilmek ise günümüzde en değerli duygusal beceriler arasındadır. "İnsanların yapabilecekleri­nin limitini yetenekleri, yaptıklarının limitini ise motivasyon seviyeleri belirler". 0 halde ken­di iç potansiyelimizi tam kullanabilmek coşkulu ve dinamik yaşamaktan, coşkulu ve dina­mik bir hayat yaşamanın yolu ise "motive olmak"tan geçer. Kendimizi ve başkalarını moti­ve edebilme becerisi bu nedenle çok önemlidir.

 

           İki türlü motivasyon vardır: İçten gelen motivasyon ve dıştan gelen motivasyon. İçten gelen motivasyon daha kontrol edilebilir ve daha kalıcıdır. Kendi kendini motive etmek öğ­renilebilir. Duygusal zekanın en önemli unsuru olan motivasyon kişisel ve kurumsal başa­rıda belirleyici olmaktadır. Kişisel başarı kitapları moti­ve olmuş insan enerjisinin önünde hiçbir şeyin duramayacağını vurgulamaktadır.

 

           Motivasyon en çok bakış açısına bağlıdır. İyimser bakış açısı motivasyonun kaynağı­dır. Pazarlamacıların çok kullandığı bir örnek bu durumu anlatır. Bir ayakkabı firması pa­zarlamacılarından birini ayakkabı satmak üzere Afrika'ya gönderir. Pazarlamacı Afrika dönüşünde " Afrika’da hiç kimse ayakkabı giymiyor. Onlara ayakkabı satamayız" der. Hemen ardından başka bir pazarlamacıyı gönderirler. İkinci pazarlamacı büyük bir heyecan içinde döner. Direkt patronun kapısını çalar "Afrika'da hiç kimsenin ayakkabısı yok. Hepsine ayak­kabı satabiliriz"

 

           Benzer bir öyküyü Jan Canfield şöyle anlatır: "Bir gün işten eve dönerken mahallede­ki çocukların evimin yakınındaki parkta futbol oynadıklarını gördüm ve maçı seyretmeye başladım. Kalenin arkasındaki sıralardan birine oturdum ve yanımda oturan çocuğa skoru sordum. Çocuk "4-0 mağlubuz" diye cevapladı bana gülümseyerek. "Gerçekten mi?" dedim. "pek moralin bozulmuş gibi görünmüyorsun ama" Çocuk gayet rahat cevap verdi: "Niye bozulsun ki moralim?" dedi şaşırmış bir ifadeyle, "Maç daha başlayalı beş dakika oldu".

 

Mümin Sekman, Dünyanın En Motive Edici Sözleri, Alfa yayınevi.

 

02.10.2008 *ruhsalboyut.com*

 

<< geri
Ana Sayfa | Hakkımızda | Ziyaretçi Defteri Bugüne kadar sitemizi 94829747 kişi ziyaret etti, Şu anda 280 kişi sitede.