TENKİT KENDİNE, BİLGİ EHLİNE, SEVGİ SEVENEDİR...

SAYFA 1 SAYFA 2 SAYFA 3 * RUHSAL BİLGİ SİTESİ * DOĞRU YAŞAM BİLGİLERİ *                                 *ARAMADIĞIMIZ  HAZİNEYİ  BULAMAYIZ.* SAYFA 4 SAYFA 5 ARŞİV
  Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe

  ZAMAN SONRASINA ...
  SAHİP OLMA DUYGUMUZ
  İRADE NİYETLE GÜÇLENİR
  YEDİ SES, YEDİ RENK...
  GÖNÜL DEĞERLERİMİZ -1
  KAZANÇ EMEK KARŞILIĞIDIR
  UYANIŞ İÇİN BAŞLANGIÇ
  UYANIŞ İÇİN AKTİFLEŞME
  DİLEKLER GERÇEĞE AİT...
  BİLGİ, HİZMET VE GÜÇ
  KOŞULSUZ SEVGİ NEDİR?
  ZAMAN IŞIK ANAHTARDIR
  VİCDANDA YASA, GÖNÜLDE O'
  ANLAMAK AHENK SAĞLAR
  İKİNCİ ZAMAN
  ZAMANI YAŞIYOR OLMAK
  İYİ VE DOĞRU
  DİKKAT ÜST BİLİNCİMİZİN...
  SEVGİ VE YAŞAM
  ZİHİN VE SEVGİ
  İYİLİK BÖYLE BİR ŞEYDİR
  UMUDU DAHA GENİŞ DÜŞÜNMEK
  HAYRI BİLMEK O'NA ERMEKTİR
  EYLEM YOKSA BİLGİ...
  IŞIK OLMAK
  KORKU VE ENDİŞE
  BİRLEŞTİRİLEN DEĞERLER
  BAŞEDEMEDİĞİMİZ SINAVLAR
  DÜNYA OYUNU...
  SEVGİ ÜZERİNE...
  RUHSAL İNCELİK
  ŞUUR VE BOYUT ANLAMLARI
  GÜCÜN KAYNAĞI AŞK...
  GERÇEĞİN GÜCÜNÜ GİYİNMEK
  TV'DE NELER VAR?
  ÖZGÜR MÜYÜZ?
  KURTULUŞ KENDİNİ BİLMEKTİR
  BİLGİ, SEVGİ VE HAYIR
  RUHSAL DENGE VE DÜZEN
  RUHSAL GERÇEK
  GERÇEK BİZ KİMİZ?
  RUHSAL YOLUN ÖNCELİKLERİ
  BİRLİK VE HAYIR İLİŞKİSİ
  BÜTÜNLENMEK
  ALLAH İNANCI
  TV'DE NELER VAR?
  RUHSAL ÖZGÜRLÜK
  ÖZGÜR OLMAK
  DİLEKLERİMİZ
  ÖZ BİLGİ
  HİZMET YARATMAK
  O'NUN ADALETİNİ ANLAMAK
  İLAHİ ADALETİN TECELLİSİ
  KADERİMİZİ BİZ Mİ YARATIYORUZ?
  SEVGİ VE AYDINLANMA
  TV'DE NELER VAR?
  YÜKSEK HİSSEDİŞ
  HAYRI BİLMEK
  SEVGİ VE KENDİNİ BİLME
  SEVGİ VE İNSANÎ DEĞERLER
  YENİ BOYUTA HAZIR MIYIZ?
  TV'DE NELER VAR?
  KARDEŞLİK ANLAMI
  YALAN SÖYLEMEK
  O'NUN SELAMI
  ATEŞ VE YANMAK
  DÜŞÜNCE SEVGİ VE İYİ OLMAK
  ANLAMAK DÜŞÜNMEK ARAMAK
  SEVGİ, İNANÇ, BİLGİ, VE NEŞE
  TV'DE NELER VAR?
  VAROLUŞ SORUMLULUĞU
  İNSANIN ÖZ DÜZENİ
  RUHSAL BİLGİYE UYMAK
  ŞUURLANMA
  KENDİMİZİN SORUMLULUĞU
  YALNIZ İYİLİK
  BERABERLİKTEN BİRLİĞE
  BİLGİNİN HAKEDİLİŞİ
  İNANMAK İLE YAPMAK
  İNANÇ VE SABIR
Bize Ulaşmak İçin
[email protected]
Yazdırılabilir Versiyon


Küresel Isınmaya Karşı Bireysel Önlem

 

         Küresel iklim değişimi ve onun en önemli işaretlerinden biri olan küresel ısınma, zamanımızı en önemli problemlerinden. Bunun çözümünde birey olarak bize de önemli görevler düşüyor. Bu nedenle, gelişmiş ülkelerde bireyi hedefleyen kampanyalar, küreselleşen dünyada artık dışarıda yemek yemeyi, uzak mesafelere gezmek ve alışveriş amaçlı ziyaretleri yasaklayıp yerli malı kullanılmasını sağlık veriyor. Birey olarak küresel ısınmayı durdurmak için yerine getirmemiz gereken 10 tavsiye:

         1. Bilgilenin: Anlamadığınız bir şeyi çözemezsiniz. Ne konuştuğunuz hakkında bilgilenin, araştırmacı olun, daha fazla ve sürekli öğrenin. Herkes doğruyu söylemiyor! Her okuduğunuza veya gördüğünüze de inanmayın. Doğru kaynaklardan iklim değişimi problemini ve çözüm yollarını öğrenin ki, insanlara onun hakkında bir şeyler anlatabilesiniz ve birilerinden çözüme yönelik istekte bulunabilesiniz.

         2. Ağaç dikin: Varsa kendi bahçenize, evinizin etrafına, komşularınızla birlikte yerel yönetimlere başvurarak boş alanlara ağaç dikin. Ağaçlar, havadaki karbonu alıp oksijen verirken, aynı zamanda kışın rüzgârı kesip buharlaşmayla olan soğumayı önleyerek evlerinizin ısıtma faturasını; yazın ise gölge yaparak soğutma ihtiyacını azaltıp enerji faturasını ve dolayısıyla fosil yakıtı kullanımını azaltır.

         3. Enerjiden tasarruf edin: Kışın eviniz çok sıcak olunca serinlemek için pencereleri açmayın; kaloriferleri kısın. Isıtıcıyı daha fazla açmak yerine, sizi sıcak tutacak giysileri giyin. Normal ampulleri, flüoresan vb. tasarruflu ampullerle değiştirin. Böylece yılda 1,5 ton sera gazi üretmemiş olursunuz. Aynı zamanda hem elektrik faturanızı azaltabilirsiniz hem de sık sık ampul değiştirmek zorunda kalmazsınız. Kısa duşlar alın. Çamaşır makinesini kullanmak için yeterince çamaşırın birikmesini bekleyin. Yazın kavurucu güneşin içeriye girmesini perdeleri kapatarak önleyin. Sıcak günlerde klimayı açmak yerine daha hafif bol giysiler giyin ve vantilatör kullanın.

         4. Elektrikli aletleri düğmesinden kapatın: Kullanmadığımız zaman lambaları, televizyonu, bilgisayarı, ısıtıcıları vb. elektrikli aletleri açık bırakmayın. Tembellik edip TV, bilgisayar vb. elektrikli aletleri standby’da bırakmayın. Bilgisayar ve TV’leri kullanmadığınız zaman düğmesinden kapatın. Şarj aletlerini saatlerce fişte bırakmayın. Nadiren kullanılan veya hiç kullanılmayan elektrikli aletlerin fişini çekin. Böylece ailece karbondioksit emisyonunuzu yaklaşık olarak % 10 veya daha fazla azaltabilirsiniz.

         5. Alışverişinizi olduğunuz yerde yapın: Yerel mağaza, alışveriş merkezleri ve pazarlardan alışveriş yapın. Dışarıdan getirilen malların uçak ve kamyonlarla büyük miktarda fosil yakıtları kullanılarak uzun mesafelere taşındığını unutmayın.

         6. Daha az ve kısa mesafelere seyahat edin: Uçak gibi büyük miktarda fosil yakıtı kullanan araçlarla seyahat etmekten sakının. Aracınıza binmeyerek büyük bir fark yaratabilirsiniz; evinizin etrafında 3 Km. lik mesafeleri yürüyün veya bisiklete binin. Toplu taşıma araçlarını veya özel otomobilleri ortaklaşa kullanın. Araç kullanma alışkanlıklarınızı değiştin; unutmayın otomobiller çok hızlı sürülmediklerinde daha az benzin yakar.

         7. Güneş enerjisi kullanın: Mümkün olduğunca güneş enerjisi kullanın. Güneş enerjisiyle doğanın dengesini bozmadan sıcak su elde edebilir, evinizi ısıtabilir ve elektrik enerjisi üretebilirsiniz.

         8. Yemek pişirmeyi öğrenin ve evde yiyin: Evde pişirip yemek sadece daha ekonomik değil, aynı zamanda seyahat etmeyeceğiniz için fosil enerjisinden tasarruf sağlayarak küresel ısınma probleminin çözümüne de katkıda bulunur. Ayrıca daha az et yiyip ve daha az şarküteri ürünleri kullanarak sera gazlarının azaltılmasına katkıda bulunabilirsiniz.

         9- Az tüketin, yeniden kullanın, geri döndürün: Plastik vb. maddelerin kullanımını ve çöp üretimini azaltın. Alışverişte aldığınız ürünler aşırı paketlenmiş olmasın. Mümkünse bu tür çevreye zararlı maddeleri fazlaca satın almayın. Mevcut plastik alışveriş torbaları gibi şeyleri tekrar kullanın. Alışveriş torbalarınız ve satın almış olduğunuz ürünlerin ambalajları geri dönüşümlü olsun. Çöpleri asla yakmayın.

         10. Karar vericilerinize yazın ki, iklim değişimi problemine karşı duyarlı olduğunuzu bilsinler: Birey olarak burada sıralananları uygulayarak önemli bir fark yaratabilirsiniz, fakat aynı zamanda idareciler, sanayiciler vb. de üstüne düşeni yapmalı. Bu nedenle küresel iklim değişimi hakkındaki düşüncelerinizi gazetelere, belediye başkanlarına, milletvekillerine ve hükümet üyelerine bildirin. Onlardan enerji verimliliği ve tasarrufu için önlem almalarını, temiz enerji kaynaklarının geliştirilmesini ve daha çevreci ulaşım araçlarının yaygınlaştırılmasını isteyin. Enerji tasarrufu, ağaç dikme, çevre koruma vb. konularda çalışan sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına katılın.

(Güncelleme: 10/05/2007)

<< geri
Ana Sayfa | Hakkımızda | Ziyaretçi Defteri Bugüne kadar sitemizi 93894908 kişi ziyaret etti, Şu anda 158 kişi sitede.