TENKİT KENDİNE, BİLGİ EHLİNE, SEVGİ SEVENEDİR...

SAYFA 1 SAYFA 2 SAYFA 3 * RUHSAL BİLGİ SİTESİ * DOĞRU YAŞAM BİLGİLERİ *                                 *ARAMADIĞIMIZ  HAZİNEYİ  BULAMAYIZ.* SAYFA 4 SAYFA 5 ARŞİV
  Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma

  ZAMAN SONRASINA ...
  SAHİP OLMA DUYGUMUZ
  İRADE NİYETLE GÜÇLENİR
  YEDİ SES, YEDİ RENK...
  GÖNÜL DEĞERLERİMİZ -1
  KAZANÇ EMEK KARŞILIĞIDIR
  UYANIŞ İÇİN BAŞLANGIÇ
  UYANIŞ İÇİN AKTİFLEŞME
  DİLEKLER GERÇEĞE AİT...
  BİLGİ, HİZMET VE GÜÇ
  KOŞULSUZ SEVGİ NEDİR?
  ZAMAN IŞIK ANAHTARDIR
  VİCDANDA YASA, GÖNÜLDE O'
  ANLAMAK AHENK SAĞLAR
  İKİNCİ ZAMAN
  ZAMANI YAŞIYOR OLMAK
  İYİ VE DOĞRU
  DİKKAT ÜST BİLİNCİMİZİN...
  SEVGİ VE YAŞAM
  ZİHİN VE SEVGİ
  İYİLİK BÖYLE BİR ŞEYDİR
  UMUDU DAHA GENİŞ DÜŞÜNMEK
  HAYRI BİLMEK O'NA ERMEKTİR
  EYLEM YOKSA BİLGİ...
  IŞIK OLMAK
  KORKU VE ENDİŞE
  BİRLEŞTİRİLEN DEĞERLER
  BAŞEDEMEDİĞİMİZ SINAVLAR
  DÜNYA OYUNU...
  SEVGİ ÜZERİNE...
  RUHSAL İNCELİK
  ŞUUR VE BOYUT ANLAMLARI
  GÜCÜN KAYNAĞI AŞK...
  GERÇEĞİN GÜCÜNÜ GİYİNMEK
  TV'DE NELER VAR?
  ÖZGÜR MÜYÜZ?
  KURTULUŞ KENDİNİ BİLMEKTİR
  BİLGİ, SEVGİ VE HAYIR
  RUHSAL DENGE VE DÜZEN
  RUHSAL GERÇEK
  GERÇEK BİZ KİMİZ?
  RUHSAL YOLUN ÖNCELİKLERİ
  BİRLİK VE HAYIR İLİŞKİSİ
  BÜTÜNLENMEK
  ALLAH İNANCI
  TV'DE NELER VAR?
  RUHSAL ÖZGÜRLÜK
  ÖZGÜR OLMAK
  DİLEKLERİMİZ
  ÖZ BİLGİ
  HİZMET YARATMAK
  O'NUN ADALETİNİ ANLAMAK
  İLAHİ ADALETİN TECELLİSİ
  KADERİMİZİ BİZ Mİ YARATIYORUZ?
  SEVGİ VE AYDINLANMA
  TV'DE NELER VAR?
  YÜKSEK HİSSEDİŞ
  HAYRI BİLMEK
  SEVGİ VE KENDİNİ BİLME
  SEVGİ VE İNSANÎ DEĞERLER
  YENİ BOYUTA HAZIR MIYIZ?
  TV'DE NELER VAR?
  KARDEŞLİK ANLAMI
  YALAN SÖYLEMEK
  O'NUN SELAMI
  ATEŞ VE YANMAK
  DÜŞÜNCE SEVGİ VE İYİ OLMAK
  ANLAMAK DÜŞÜNMEK ARAMAK
  SEVGİ, İNANÇ, BİLGİ, VE NEŞE
  TV'DE NELER VAR?
  VAROLUŞ SORUMLULUĞU
  İNSANIN ÖZ DÜZENİ
  RUHSAL BİLGİYE UYMAK
  ŞUURLANMA
  KENDİMİZİN SORUMLULUĞU
  YALNIZ İYİLİK
  BERABERLİKTEN BİRLİĞE
  BİLGİNİN HAKEDİLİŞİ
  İNANMAK İLE YAPMAK
  İNANÇ VE SABIR
Bize Ulaşmak İçin
[email protected]
Yazdırılabilir Versiyon

HAFTANIN SORUSU OKUYUCU YAZILARI

Sadakat Neyin Sonunda Gelişen Bir Özelliktir?

Türkçede “sadakat” kelimesi öncelikle sözünde durma anlamında kullanılır. İkinci ağırlıklı anlamı ise dostluğu ve sevgiyi devam ettirmedir, vefakârlıktır. (Ahde vefa temel hukuk terimlerindendir.) Detayına inildiğinde sadakatten, dostluk, vefalılık, içten bağlılık, doğruluk anlamları çıkar. İki temel kökü vardır: 1- Doğruluk ve gerçeklik, 2- İç ve yürek (gönül) temizliği.

Sorunun cevabını şimdi verebiliriz: Sadakat, kişisel arınma sonunda gelişir. Arınma nasıl olacaktır denilirse, kısaca, “yüksek değerlere itibarı önde tutarak” diyebiliriz. Arınma elbette tek bir tarife sığdırılamaz. Çünkü kişilerin “yüksek değerler” kavramından anladıklarında, kişisel eğilimlerine, toplumsal koşullandırmalara, kültürel ortama göre farklılıklar olacaktır. Fakat bunlarda değişmeyecek tek ortak ölçü “diğerkâmlık” olsa gerektir. Yani, sadece kendisini değil, başkalarını da düşünme gereği.

Hiç kuşkusuz pek çok değer gibi arınmışlığın da çok çeşitli düzeyleri vardır. Bundan şu sonuç çıkar ki, sadakat de farklı seviyeler arz eden bir özellik olarak kalacaktır.

Osman Türkmenler 

(Güncelleme: 03/10/2006)

 

 

 

 

 

Sadakat, ezelden ebede akıp giden zaman süreçleri içerisinde, bilgisini genlerimize kotladığımız, çok büyük bir bütünün ölümsüz bir parçası olduğumuzu fark etmenin bir tezahürdür. Varlık olarak bütünlüğün parçası olma olgusu gereği bir şeylere karşı sevgi, istek ve tutkularımız sadakat olarak gelişir. Bilinçaltımızda potansiyel bilgi olarak bulunan ve şartları oluştuğunda ortaya çıkan bu şekil davranışımız evrimimiz ile orantılı olarak çeşitli şekillerde kendini sadakat olarak gösterir. Muhakkak ki ileri seviyelerde insanın insan ile ve toplumla olan ilişkilerinde örnek olabilecek sadakat ise akıl, mantık, şuur ve sevginin bir bütün halinde tezahürüdür.


Orhan Yarat


(Güncelleme: 03/10/2006)

 


 

 

 

 

        Sadakat zihne uğramadan yaşanan bir hal şeklidir. Doğal bir bağlılık içerir. Hesaplı düşünceler, görünüşte sadakat gibi görünse de, dünyasal sınavlarda yok olur. Bir köpeğin sahibine olan sadakati böyle doğal bir sadakattir. Saflık buradadır. Hayvansal yaşanması onun değerinden hiçbir şey kaybetmez. Bu insan için de geçerlidir. Saflık, ki buna iç temizliği diyebiliriz, sadakatin temel özelliğidir.

 

         Üst düşüncelere teslim olarak, onların gerektirdiği yaşam ve düşünce tarzını tüm hayata kesintisiz geçirebilmek, üst zihinsel boyutun değerlerine sadık kalındığının da ifadesidir. Burada dünya etkisi tamamen silinmiş, bu nedenle mukayeseler ortadan kalkmış, geçici hevesler en aza inmiş ve üst değerin sakin, sevgi yüklü gerçekliği devreye girmiştir. Bu bir anlamda sadakatin tanrısallığının da ifadesidir. Çünkü yaradılış sadakatin en büyük örneğidir. Ve bütün bunlar gösteriyor ki, gerçek sadakat kolay elde edilen bir hal değildir. İnsanda büyük değişim ister ve insan yaratıldığından beri yaratıcısının sadık varlığı olabilmek için eğitilmededir, yeniden ait olduğu kaynağa dönebilmek için; bu bilemeyeceğimiz zamanı içerse de... 

 

Selay Gunon

 

(Güncelleme: 04/10/2006)


 

 



         Önce güvenmek gelir sevgi ile beraber sonra akıl. Kendine güvenen karşısındakine de güvenir, aklına güvenen aldatılmaktan korkmaz. Güvenin, zekâya ve cesarete ihtiyacı vardır. Yeterince akıllı olmayan kuşku duyarak, güvenmeyerek kendisini korur. Çünkü sadakat bilinmeyene adım atmak, ne olursa olsun o mücadeleyi kabul etmek o yolda korunacağından emin olmaktır. Sıradan bir akıl sadık olamaz böyle bir güveni bulamaz göremez.

        

         Aslında hayatı, sevgiyi anlamaya çalışmak boşunadır. Kimsenin elinde nereye gideceğini gösteren bir yol haritası yoktur. Hayat yaşarken, sevgi severken öğrenilir, ancak o zaman bilinir ve de ne kadar bilinirse bilinsin her zaman daha fazlası vardır.

                  

         Kalp güvenmeyi bilir, akıl neye güveneceğini bilir. Atatürk,Türk Milleti'nin vatanını korumak için sonuna kadar savaşacağını bildi, Türk Milleti de Atatürk'e güvendi direktiflerini sadakatle yerine getirdi. İnönü Atatürk'e yazdığı mektupları ''sadık dostun'' diye imzalıyordu ve O'na güveniyordu, O'nu seviyordu.

 

Günal Gölhan

 

(Güncelleme: 06/10/2006)

 

 

 

 

 

         Sadakat, kişinin bir fikir veya düşünceyi, inanç olarak benimsemesi ve bu inancı esas alarak sözlerini, eylemlerini, tutumunu kısaca yaşamını, o eksen etrafında oluşturmasıdır. Sadakat bağlayıcı bir durumdur. Sadakat gösterdiğimiz konu, bizim için kimi zaman bir onur, bir saygınlık anlamı taşır; kimi zaman bir sevgidir; en önemlisi varolmak veya olmamak meselesidir. Dünya yaşamı dikkate alındığında yurduna, ulusuna, devletine sadakat, var olmak veya olmamak meselesidir. Çünkü kişi, bu kavramlarla kendini özdeş hale getirmiştir.

 

         İnsanın ruhsal varlığı ile ilgili bir inanç ve bu inanca sadakat söz konusu olduğunda ise var olmak veya olmamak çok daha ciddi bir anlam taşır. Sadakat, inancımızın derecesine, yoğunluğuna bağlıdır. İnancımızın gücü, bilginin eyleme çevrilmesine, üst planlara, dolayısıyla sevgiye yakınlaşmaya bağlıdır.

 

         İnancımız, bilginin, kararlarımızın eyleme çevrilmesi sonucu ortaya çıkan ve daha üst bir realiteye ait olan yeni bilgiler, yeni doğrular, yeni iyiler, yeni emeklerle, yeni sevgilerle güçlenir. Bu anlamda inanç ve ona bağlı olarak da sadakat her gün biraz daha yükselen bir ahlakla mümkündür. Ahlaki arınma yetersiz kalıyorsa, inanç zayıftır, ilk endişe, korku, bir haz veya konfor fırsatı, dünyasal bir çıkar veya zorluk,  başarısızlık bizim sadakatimizi ortadan kaldırır.

 

         Ruhsal varlığımızla ilgili bilgiler, gerçek inanç ve gerçek sevgi eylemlerine dönüştüğü oranda sadakat da güçlüdür. Bu anlamda, Yaratan'a, O'nun Gerçeği'ne, Emri'ne sadakat, aynı zamanda kendimizle ilgili yaratılış'a kendi ruhsal varlığımıza sadakattir. Bu nedenle de devamlı bir emek ve sevgiyle, aşkla inancımızın sadakate dönüşmesi evrensel bir zorunluluk taşır.

 

Ayşe Turhan

 

(Güncelleme: 06/10/2006)

 

<< geri
Ana Sayfa | Hakkımızda | Ziyaretçi Defteri Bugüne kadar sitemizi 93924703 kişi ziyaret etti, Şu anda 201 kişi sitede.