TENKİT KENDİNE, BİLGİ EHLİNE, SEVGİ SEVENEDİR...

SAYFA 1 SAYFA 2 SAYFA 3 * RUHSAL BİLGİ SİTESİ * DOĞRU YAŞAM BİLGİLERİ *                                 *ARAMADIĞIMIZ  HAZİNEYİ  BULAMAYIZ.* SAYFA 4 SAYFA 5 ARŞİV
  Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe

  ZAMAN SONRASINA ...
  SAHİP OLMA DUYGUMUZ
  İRADE NİYETLE GÜÇLENİR
  YEDİ SES, YEDİ RENK...
  GÖNÜL DEĞERLERİMİZ -1
  KAZANÇ EMEK KARŞILIĞIDIR
  UYANIŞ İÇİN BAŞLANGIÇ
  UYANIŞ İÇİN AKTİFLEŞME
  DİLEKLER GERÇEĞE AİT...
  BİLGİ, HİZMET VE GÜÇ
  KOŞULSUZ SEVGİ NEDİR?
  ZAMAN IŞIK ANAHTARDIR
  VİCDANDA YASA, GÖNÜLDE O'
  ANLAMAK AHENK SAĞLAR
  İKİNCİ ZAMAN
  ZAMANI YAŞIYOR OLMAK
  İYİ VE DOĞRU
  DİKKAT ÜST BİLİNCİMİZİN...
  SEVGİ VE YAŞAM
  ZİHİN VE SEVGİ
  İYİLİK BÖYLE BİR ŞEYDİR
  UMUDU DAHA GENİŞ DÜŞÜNMEK
  HAYRI BİLMEK O'NA ERMEKTİR
  EYLEM YOKSA BİLGİ...
  IŞIK OLMAK
  KORKU VE ENDİŞE
  BİRLEŞTİRİLEN DEĞERLER
  BAŞEDEMEDİĞİMİZ SINAVLAR
  DÜNYA OYUNU...
  SEVGİ ÜZERİNE...
  RUHSAL İNCELİK
  ŞUUR VE BOYUT ANLAMLARI
  GÜCÜN KAYNAĞI AŞK...
  GERÇEĞİN GÜCÜNÜ GİYİNMEK
  TV'DE NELER VAR?
  ÖZGÜR MÜYÜZ?
  KURTULUŞ KENDİNİ BİLMEKTİR
  BİLGİ, SEVGİ VE HAYIR
  RUHSAL DENGE VE DÜZEN
  RUHSAL GERÇEK
  GERÇEK BİZ KİMİZ?
  RUHSAL YOLUN ÖNCELİKLERİ
  BİRLİK VE HAYIR İLİŞKİSİ
  BÜTÜNLENMEK
  ALLAH İNANCI
  TV'DE NELER VAR?
  RUHSAL ÖZGÜRLÜK
  ÖZGÜR OLMAK
  DİLEKLERİMİZ
  ÖZ BİLGİ
  HİZMET YARATMAK
  O'NUN ADALETİNİ ANLAMAK
  İLAHİ ADALETİN TECELLİSİ
  KADERİMİZİ BİZ Mİ YARATIYORUZ?
  SEVGİ VE AYDINLANMA
  TV'DE NELER VAR?
  YÜKSEK HİSSEDİŞ
  HAYRI BİLMEK
  SEVGİ VE KENDİNİ BİLME
  SEVGİ VE İNSANÎ DEĞERLER
  YENİ BOYUTA HAZIR MIYIZ?
  TV'DE NELER VAR?
  KARDEŞLİK ANLAMI
  YALAN SÖYLEMEK
  O'NUN SELAMI
  ATEŞ VE YANMAK
  DÜŞÜNCE SEVGİ VE İYİ OLMAK
  ANLAMAK DÜŞÜNMEK ARAMAK
  SEVGİ, İNANÇ, BİLGİ, VE NEŞE
  TV'DE NELER VAR?
  VAROLUŞ SORUMLULUĞU
  İNSANIN ÖZ DÜZENİ
  RUHSAL BİLGİYE UYMAK
  ŞUURLANMA
  KENDİMİZİN SORUMLULUĞU
  YALNIZ İYİLİK
  BERABERLİKTEN BİRLİĞE
  BİLGİNİN HAKEDİLİŞİ
  İNANMAK İLE YAPMAK
  İNANÇ VE SABIR
Bize Ulaşmak İçin
[email protected]
Yazdırılabilir Versiyon


HAFTANIN SORUSU OKUYUCU YAZILARI

 

Temiz Niyet Nasıl Olur?

 

           Niyet çok önemli bir zihin eylemi ve durumudur. Niyet adeta insanın tartıldığı bir ölçüdür. Niyet olmadan ne fizik alanda ne de fizik ötesi alanda hiçbir şey gerçekleşmez. Temiz niyet öncelikle iyiliğin sevgisini ve buna dayalı eylemin sevgisini taşır. Temiz niyetin bilginin ve dolayısıyla doğrunun sevgisini taşımaması halinde yarar yerine zarar meydana gelebilir. Genelde temiz niyet sadece bir iyilik niyeti ve iyiliğin eyleminden ibaret olduğu zaman dahi korunur ve eylemin amacına ulaşmasına Ruhsal Sistem yardımcı olur. Ancak gerçekten etkili bir temiz niyet mutlaka, bilgiyi ve doğruluğu da taşımalıdır. Kişi belli bir sınıra kadar neyi bilip neyi bilmediğinin idrakinde olmak zorundadır. Bu idrak olmadığı zaman, temiz niyetin korunması, belki aslında, bu niyetin hedefi olan kişi veya durumun korunmasıdır.

 

           Bu konular, bizlerce kesinkes şöyledir, budur diyebileceğimiz konular değildir. Tamamen Tanrı aşkı ile dolu bir insanın bilgisi olsa da olmasa da her niyeti temiz ve yüksektir. Dolayısıyla bu temiz niyetin eyleme geçirilmesinde, Ruhsal Sistem eylemin bilgiyle ve doğrulukla gerçekleşmesi için ya doğrudan kişiye tesir gönderir veya bilgi sahibi başka insanları devreye sokar.

 

           Jeanne D’Arc bir köylü kızı olarak Fransa’ya yardım için İngilizlere karşı savaşırken hiçbir askerî bilgiye sahip değildi. Ama vatanı için temiz niyeti vardı. Veya Hz. Musa’nın ibadet öyle olmaz, böyle olur dediği cahil çobanın denizin üstünde yürümesini sağlayan onun Tanrı Aşkı ile dolu olması değil miydi? Jeanne D’Arc veya denizin üstünde yürüyen çoban birer efsane olabilir, ama her efsane gibi Gerçeğin Yasalarını açıklıyorlar. Bir Hıristiyan din adamının şöyle bir sözü var: "Önce sev, sonra ne yaparsan yap." Biz de diyelim ki, önce sev sonra neye niyetlenirsen niyetlen, o daima temiz bir niyet olacaktır.

 

Güney Haştemoğlu

 

26.11.2007



           Niyet, bir şey yapmayı düşünmek, tasarlamaktır. Temiz niyet, kişinin (egoistçe olmamak kaydıyla) kendisi veya başkaları için yapmayı veya yapılmasına katkıda bulunmayı istediği iyi şeylerdir. Bunlar günlük dilde daha çok “iyi niyet” olarak geçer. Çıkar amaçlı tasarılar “art niyet”, istismar ve olumsuz amaçlı tasarılar “kötü veya bozuk niyet”lerdir. Esas itibariyle niyet eylemden önceki kararlılıkla istek ve kurma aşamasını gösterir. Niyet, dinî uygulamalarda da yer alır. Namaz, oruç gibi bazı ibadetlerin önceli niyettir.

 

           Temiz niyet denilince doğrudan ve iyi amaçlı başlangıçları hedefleyen istekler anlaşılır. Temiz niyetle meram edilen şeyler iyi, doğru, saf, halisane, hiç kötülük içermeyen içe ya da dışa dönük hareketleri başlatmak, devam ettirmek ve o doğrultuda sonuçlara yönelmektir. Temiz niyet –içeriğinde amaç olarak dikkate alınmamış olsa bile- niyet sahibinin kendisinin de temizlenmesine vesile olur. Başkasının hayrına gerçek iyi istekler, dilek sahibine de hayırları sevk eder. Bu bir yasanın ifadesidir. Demek ki niyet, çoğunlukla zannedildiği gibi, şekil şartından ibaret ve hafife alınacak bir şey değildir. Aksine, ciddi olarak ele alındığında köklü ve hayırlı dönüşümlerin muharriki olabilecek etkinlikte bir başlatıcıdır. Niyete hak ettiği bu önemi verenler, geçmişte olduğu gibi günümüzde de, gelecekte de niyetlerinin kesin sonuçlarını mutlaka alacaklardır. Tabii bu kural kötü niyet için de geçerlidir, kötülük de dönüp kötü niyet sahibine intikal edecektir.

 

           Bilincinde olmasalar da, aslında kişilerin bütün yaşamlarına niyetler hâkimdir. Onların istekleri, gereksinimleri, gizli arzuları hatta günlük basit hareketleri bile niyetlerle başlar ve devam eder. Bunu görebilmesi ancak kişinin kendisini sürekli denetim altında bulundurmasıyla mümkündür. Böyle bir durum çoğumuz için söz konusu değildir. Bu bir kendini bilme, kendi üzerinde çalışma ve kendini gözleme meselesidir ki, kişisel gelişimde bayağı ileri aşamaları gerektirir. O halde uyulması gereken pratik bir yol olarak, bencillikten kurtulma konusunu ciddi olarak benimsemek ve “kendisine yapılmasını istemediği şeyi başkasına yapmamak” altın kuralını uygulamak önerilebilir. Bu ikisi insanı temiz niyetle beraber diğer iyi hasletleri de kazanmaya götüren araçlardır.

 

Osman Türkmenler

 

26.11.2007

 

 

           İnsan doğuştan kendi kişilik özelliklerini taşır. Bu durum toplum içindeki yansımalarına göre kimilerinin duygusal olduğu yerde, kimileri hiç umursamaz bir tavır taşırlar. Kiminin hesaplar peşinde olduğu yerde, kimileri kayıtsız olabilirler. Kimilerinin ise tembel, kimilerinin ise tuttuğunu koparan cinsinden olduğunu hep gözlemişizdir. Örnek olarak daha birçok karakterleri sayabiliriz. Değişik kişilik yapıları sergileyen bireylerin iyi veya kötüye eğilim ve niyetleri de kişilikleri ile orantılı olmaktadır. Süregelen yaşam biçimlerinde iyi veya kötü niyetlerin sergilendiğini hep görür biliriz. Bir beklentisi olanının amaçlarına ulaşana kadar, karşı tarafın güvenini kazanmak için temiz niyetler sergilediğini müşahede ederiz. Aynı şekilde ortak menfaatlerin olduğu yerde kendi menfaatlerini de korumak ve kollamak adına temiz niyet oyunları sergileyen, inandırıcılık adına ustaca çıkışlar yapanları biliriz. Bazen çıkarların kesiştiği yerlerde, umut ve ihtirasların canlandığı ortamlarda temiz niyet senaryolarını seyretmişizdir.

           Sonuç olarak değişik karakter ve kişiliklerin harman olduğu toplumda her karakterin inanarak kabul edebileceği temiz niyet ancak ruhsal bilgi ve bilincin bilinmesi, anlaşılması ile ortaya çıkabilir. Yaşamın acımasız dişli çarkları arasından geçmekte olan kişinin onca mahrumiyet, olumsuzluk ve baskıya karşı temiz niyet taşıması aslında ruhsal bilgi ve bilincin vermiş olduğu yüksek moral ve erdem ile mümkündür… Çünkü hakikatin bilgisi her şeye, her duruma ve her şarta rağmen sönmeyen bir güneş gibidir. Bütünün bilincinde ve bilgisinde iken, neden ve sebeplerin akışını seyreden insanda kötü niyet zaten barınmaz, barınamaz.

Orhan Yarat

26.11.2007



           İnsanın duyuma geçirdiği olumlu etkileri Etki-Tepki yasası gereği düşüncelerine sermesidir. Olumlu zihinsel duyum, korunabildiği takdirde pozitif bir eylem tesirine dönüşür. Bu durum bir temiz niyet göstergesidir. Eyleme geçtiğinde temiz anlamındaki iyi ve doğru bulunan niyet tahakkuk eder.

 

           Her niyet bir hareket olacağına göre, bilincimizdeki her niyet hareketin yayılması olacaktır. Bu durum sempati veya antipatiye göre olumlu ya da olumsuz niyetlerimizin sevki olacaktır. Bu yüzden olumlu düşüncelerimizin sürekliliği, aynı zamanda temiz niyetli olmamızı sağlar. Zira insandaki bütün seyir, devamlılık ilkesi nedeniyle başlangıçların devamı olacak sonuçlarını meydana getirecektir.

 

Nedim Sarıgül

 

26.11.2007



           Niyetlerimiz ruhsal bir etkidir. Niyetlerimizin temizliği ve kötülüğü, karşılaştığımız olayların üzerimizdeki etkilerine göre oluşmaktadır. Olumlu olacak niyetlerimiz, kozmik yasa veya ilkelere uygunluğu nispetinde başarılı olurlar. Zira hiçbir ruhsal değere sahip olmadan niyet sahibi olmak, hele temiz bir niyet taşımak asla mümkün değildir. Ne kadar derin bir şekilde yüksek bilinç değerlerimiz üzerinden bakarsak o kadar temiz ve kalıcı niyetlere açık kalırız.

 

           Bizler bilgi ve imkânlar yönünde, niyet sahibi bulunuyoruz. Niyetin oluşmasından sonra esas sorumluluklarımız da başlamış oluyor. Bir işi yapmaya girişen kişinin diğerkâmca ya da bencilce belirli sonuçları bulundurması sebeplilik ilkesi icabıdır. Bir anlayış seviyesine gelen insan sebeplilik ilkesine göre ancak değerlendirebileceği sonuçlara ulaşır.

 

M.Sadi Açıkalın

 

26.11.2007

 

 

           Evren, Yüce Yaratanın niyetidir. Her fiil öncesinde niyet vardır. Kişinin niyeti yaşamına şekil veren bir enerjidir. Tabii ki herkesin niyetinin temizliği aklı ve şuuru kadardır. Temiz niyet, her şeye karşı sevgi ve saygı duymak, her şeyin O'nun bir veçhesi olduğunu idrak etmek, her yaratılanın arkasındaki büyük maksadı, büyük sebebi, büyük emeği, olağan üstü mükemmelliği görebilmektir. Her nereye bakıyorsanız, bir insana, bir bitkiye, bir hayvana, bir olaya bir kavgaya, hatta bir savaşa bile tanık olduğunuzda onun arkasındaki yüksek gücü fark edebiliyor musunuz işte bu da temiz niyetin bir ifadesidir. Görelim mevlam neyler neylerse güzel eyler misali her olanın yerindeliğinin idrakidir temiz niyet. Temiz niyet, yüksek titreşimdir, enerji yaratan düşüncedir, böyle bir niyet alt tesirlerin ona ulaşamamasından dolayı temizdir. Bu nedenle de temiz niyet sahiplerinin etrafında koruyucu bir kalkan gibi iş görür ve her türlü kötü niyetlere karşı bir nevi yansıtıcıdır. Bu bağlamda temiz niyeti alışkanlık haline getirenler hem kendilerine hem de yakınındaki kişilere temiz aynı zamanda şifalı bir ortam meydana getirirler.

 

Günal Gölhan

 

27.11.2007


           Bir işin neden ve nasıl yapılmak istendiği hususları niyeti oluşturur. Temizliği, egosallıktan uzaklığı ve hayır yönündeki gerekliliği ile bağlantılıdır. Bir işi yaparken aslında başka bir gizli arzu içinde olmamaktır. Eylemlerin altında ne yatıyor, motivasyonu nedir? Bu, kişinin genel çizgisi içinde kendini belli eder. Her türlü seçimi o paralelde seyreder. Örneğin, "beğenilmek" doping etkisi yapan bir enerji kaynağı ise, kişi yaptıklarını bunun için yapıyorsa, bir noktadan sonra kendine hayrı dokunmayacaktır. Oysa yıldız içten parlamalıdır. Kendine has güzel yaptıklarının gücüyle… Bir ortamda bazı hazır güçlerle, yeteneklerle ya da bağlarla yer tutmak yanlış bir niyet kurulumudur. Etrafımızı ya da kendimizi kandırmamız kolay olabilir ama gerçek indinde öyle bir yer yoktur. Orası ancak çok ciddi, programlı ve sonu gelmeyecek bir bilinçli emekle kazanılır. Çalışmanın nedeni başkalarını geçmekse bir yerden sonra yine faydalı olmaz kendisine. Bunu bir şeklide başarsa da orada kalır. Temiz niyet başkalarına göre davranmayan güçlü kişilik gerektirir. Kişi tüm yaşamında harika işler yapsa, çok canlı ve aktif olsa da, doğru motivasyonlar altında bulunmuyorsa kazanmamış olacaktır. 

           Yapacaklarımızdaki niyetlerimiz, temel niyetlerimize göre şekillenir. Öncelikle yaşama nedenlerimize ait doğru niyetleri bulmak gerekir. O zaman tüm yapılacaklara "niyetin gücü" eklenir. Rasgele seçimlerle "ya kısmet" diyerek davranmak yerine, bilinçli seçimlere niyet gücü eklemek O'nun Rızasını ve Yardımını bulundurur. Niyet doğru olduğunda seçimler de o yardım altında doğru yöne çevrilecektir. Niyet her işimizde O'nunla aramızda kuracağımız bir anlaşma ve bir ahenktir.

           İnsanın kendinde cevaplayacağı soru "Beni hayata neler bağlıyor ve gücümü nerelerden alıyorum?" olmalı. Öyle ki bunlar kalıcı değerler olsun, hayatın bir noktasında nereye tutunacağını bilemeyeceği bir durum olmasın...

Altan Gürol

28.11.2007


           Niyet; bir şey yapmak, bir söz söylemek için insanın düşüncesinde oluşan karardır. Temiz niyet temiz düşüncelerle oluşur. İnsan istemediği durumlar ve de kaba davranışlara maruz kalabilir. Onları sükunetle karşılamak temiz niyetin gereğidir. Ancak sonradan duygularına kapılarak bu kaba davranışlara sinirlenip intikam almak, taşı gediğine koymak gibi olumsuz duygulara girebilir ki, bu temiz niyeti bozar, karartır.
İnsanlar menfaat duyguları, karakterleri gereği olumsuzluklar karşısında egolarını tatmin içinde iyi niyetlerini bozabiliyorlar.

 

           İyi niyet, kendini tesadüflere bırakmadan bir gaye, bir hedefe sahip olup ona ulaşmak için seçilen yol, alınan karardır. Bu yol aklı gönlün ışığında kullanarak, olumsuzluklara kapılmadan yürümekle alınır ki işte o zaman temiz niyet oluşmuş olur.

 

Fahire Öztekin

 

29.11.2007

 

 

           Öncelikle niyetin ne olduğundan  bahsetmemiz gerekmektedir. Yaşadığımız sistemde her birimizin birer amacı ve bizi bu amaçlara götürecek niyetleri olmalıdır. Niyetlerimiz egomuzu tatmin edecek şeyler olmamalıdır. Bütün insanlığın yararına olabilecek niyetlerde bulunursak dolaylı olarak güzel etkiler bizim yaşantımızda da etkisini gösterecektir.


           Bir dilekte veya niyette bulunurken seçtiğimiz kelimelere, hatta içimizden geçirdiklerimize bile dikkat etmek zorundayız. Düşüncelerimizin niyetimizin temizliği doğrultusunda yaşayacaklarımız sisteme dâhil olacaktır. Bir işe başlarken de temiz niyetlerle başlamalıyız. Niyet etmek zaten yapılacak işin yolunu yarılamakla eşdeğer olacaktır. Kalbimizin bütün temizliğini kullanıp egomuzdan arınıp, çalışmaya başlamak zaten yolunda olduğumuz sitemin en büyük temiz niyetidir.
 
Zeynep Ebru Güçnar

 

29.11.2007



           Temiz niyet, kalbimizle bakıp doğru bir şekilde başlamaktır. Temiz niyet, içinde olduğumuz şartlardan bağımsız bizim özümüzde ise yansıyacaktır, Temiz niyet, niyetlerimizi temiz tutmak için uğraşmak değildir o gönülden yükselen ve doğal olan
bir durumdur. Niyetlerimizin temizliği, kalplerimizin arınmışlığı ile iç görü ile ve bütünden ne anladığımız ile ilgilidir.

 

           Temiz niyet iç barışın ve huzurun, inanç ve teslimiyetin bir göstergesidir. Bütün'ün, yaratan ve yaratılmışların sevgisi içinde olan bir insanın niyetleri de o saflıkta, temizlikte ve sevgi ile dolu olacaktır. Temiz niyetin esası sevgidir, sevebildiğimiz ölçüde ikilikten uzak, art niyetten uzak, korkudan uzak oluruz ve korkudan uzakta ise sevgiye yakınızdır. Sevginin ve sevmenin yan etkilerinden olan temiz niyet biz sevebildikçe, korkularımızı yüksek ışık değerleri ile aydınlattıkça, gönülden baktıkça bizde yer bulacak doğal bir durum halini alır.

 

           Temiz niyet Yaratan nezdinde ve o niyetle alakalı bağlantıda olan kişilerce hak ettiği yeri bulacaktır, çünkü temiz niyet doğası gereği en üst düzeyde neden-sonuç ve çekim yasaları hükmündedir.

 

Volkan Topaloğlu

 

30.11.2007



           Niyetimizin temiz olması için ilk önce bizim temiz olmamız gerekir. Bu kadar kirlenmişlik içinden gerçekten temiz bir niyet çıkarmak güç olur. Hayatımız sınırlı bir görsellik, çıkar ilişkileri üzerine kurulu. Bu da bizim temiz olması gereken niyetimizi kirletiyor, niyetlerimizi hep bu görsellik ve çıkar ilişkileri üzerine kuruyoruz. Yaşantımız boyunca neyi severek, çıkar gözetmeksizin, yardım amaçlı yapıyorsak işte temiz niyetimizde o sevgi üzerinden işliyor. Kaç kişi işini severek yapıyor?

           Yapılan her ne iş olursa olsun, bilelim ki bir amaca hizmet ediyor ve o iş üzerindeki niyetimiz ne olursa, o işte o şekilde gelişiyor, hem de sadece bizim üzerimizden değil o işin ihtiyacı olan diğer halkalarına da yansıyarak gelişiyor, o yüzden yaptığımız işin sorumluluğunu bilmemiz, işimizi sevmemiz gerekiyor. Sevemeyeceğimiz her şey daha biz anlayamadan bizden uzaklaşır. Bu da bizde eksikliğe neden olur. Her şeyi sevebilmemiz gerekir, severek yapabilmemiz gerekir, yoksa niyetimiz yalan olur, kirlenmiş olur. Tabi burada, sevgi; iyilikle birleşen karşılıksız veriş olmalıdır. İşte niyetimiz; bu karşılıksız veriş üzerinden, temiz bir hal alıp gerçekleşecektir. O’na giden yol üzerindeki niyetimiz de karşılıksız, koşulsuz sevgiden geçer.


Tarık Öztürk


30.11.2007

<< geri
Ana Sayfa | Hakkımızda | Ziyaretçi Defteri Bugüne kadar sitemizi 94071103 kişi ziyaret etti, Şu anda 254 kişi sitede.