TENKİT KENDİNE, BİLGİ EHLİNE, SEVGİ SEVENEDİR...

SAYFA 1 SAYFA 2 SAYFA 3 * RUHSAL BİLGİ SİTESİ * DOĞRU YAŞAM BİLGİLERİ *                                 *ARAMADIĞIMIZ  HAZİNEYİ  BULAMAYIZ.* SAYFA 4 SAYFA 5 ARŞİV
  Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi

Bize Ulaşmak İçin
[email protected]
Yazdırılabilir Versiyon


Gönül Gözüyle Görmek

 

         Kötü duyguların verdiği enerjiyle bilgilenmek sağlıklı ve uzun vadede mümkün değildir. Uzun vadede gerçek bilgilenme, bilginin içselleştirilmesiyle olur. Kötü duyguların itmesiyle hareket eden insan, bilgi ile iletişiminde özgür ve objektif olmadığı için bilginin temellerini kavrayamaz.

 

         Gerçek bilgi, bilginin doğruluğuna inanmakla başlar. İnanç samimiyettir. Samimiyetse iyi duygular gerektirir. Kötü duygular içerisinde ve bir takım gizli hesapları olan, kendisine karşı samimî olmayan bir insanın bilginin temellerini arayıp bulması ve bilginin doğruluğunun gerekçelerine inanması olanaksızdır.

 

         Eskiden gönül gözüyle görmek diye bir kavram vardı tasavvufta. Kayboldu gitti şimdilerde bu kavram. İnsan iyiliklerle, erdemlerle doldurursa içini, dünyevî yaşamın kötülüklerinden, kirinden-pasından arınırsa gönül gözü açılır ve dünyayı bambaşka görebilir, derlerdi eskiler. Bilimsel bilgi ile gönül gözüyle görülebilen bilgiyi ayırırlardı. Çağdaş psikiyatrinin bulgularıyla, eskinin bulguları aynı noktada birleşiyor.

 

         Gönül gözü açılmamış bir insanın kişisel değişimi elbette olur. Yaşadıkça yaşlanıyoruz ve bizimle birlikte etrafımız da değişiyor. Bu toplu değişim içerisinde elbette biz de değişiriz. Değişmemek elde değil ki. Ancak gelişim kavramı farklı bir kavram.  Gönül gözü açılmayan, iyiliklerle erdemlerle donanmamış bir insanın kişisel gelişiminin, bilgilenme sürecinin sağlıklı gelişeceği düşünülemez.

 

(Güncelleme : 10/05/2006)

<< geri
Ana Sayfa | Hakkımızda | Ziyaretçi Defteri Bugüne kadar sitemizi 94306661 kişi ziyaret etti, Şu anda 495 kişi sitede.