A K R E B İ N    S İ G A R A S I

         Evvelce şöyle bir söz vardı, akrabanın akrabaya yaptığını akrep yapmaz, diye. Şimdi durum daha kötü. Çünkü insanın kendine yaptığını akrep yapamaz oldu. Hangi bir yanlışlığı ele alalım?  Sigara ile mücadeleyi amaç edinmiş Türk Toraks Derneği’ nin sitesinden aldığımız bilgiye göre yeryüzünde yaklaşık bir milyar kişi sigara içiyor. Bu bir milyar kişinin % 80 az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde.

         Doç. Dr. Kemal Yeşilçimen, çok kolay okunan ve anlaşılan, ilginç anlatımlı ve yararlı kitabı Hastalık Üreten Yaşam Tarzımız Nasıl Değişir? de (hayykitap  Şubat/2006) sigara konusunda ülkemiz için dikkat çekici bilgiler veriyor:

       -  Her yıl 108 bin insanımızı erken yaşta sigaraya kurban veriyoruz. Eğer önlem alınmazsa 20 yılda bu sayı 250 bine çıkacak 

       -  Her beş dakikada bir insanımızı sigara dolayısıyla kaybediyoruz. Eğer önlem alınmazsa 20 yıl sonra her iki dakikada bir kişi kaybedeceğiz.

       -  Sigara, kalp ve damarlarımızın en büyük düşmanıdır. Sigara önlenebilir ölümlerin yarısından sorumludur.

       -  55 yaşın altındaki kalpten ölümlerin %80' i sigara kaynaklıdır. Sigara tansiyonu ve kolesterolü olanlarda riski iki kat arttırır.

       -  Sigara kansere yol açıyor. Akciğer ve gırtlak kanserlerinin %97sinin nedeni sigaradır. Son 10 yılda kanserli hasta sayısı 6 kat arttı. Sağlıksız çevre ve yaşam tarzı nedeniyle her yıl 120 bin kişi kanser oluyor. Nefes darlığına yol açan ilerleyici akciğer hastalığı ise hızla artıyor.

       - Türkiye’de 26 milyon kişi sigara içiyor. Bunun 17 milyonu sigara bağımlısı. Her yıl 600 bin çocuk ve gencimiz kendilerini koruyacak bir merci olmadığı için sigaraya başlıyor. (Sigaraya başlama yaşı 12 ye düştü/gazete haberleri) Uyuşturucu kurbanlarının  %99u uyuşturucuya önce sigarayla başlıyor.

       - 2005’te Türkiye’de sigaraya 9 milyar dolar, yol açtığı zararlara ise 14 milyar dolar harcandı.  Sigara, alkol ve yol açtığı sorunlara ödediğimiz 30 milyar dolar, sağlık sektörü için ayırdığımız 14 milyar doların iki katından daha fazla.

Sizce hangi akrepçik böyle bir zarar yaratabilir?

Güney Haştemoğlu

(Güncelleme : 12/04/2006)