TENKİT KENDİNE, BİLGİ EHLİNE, SEVGİ SEVENEDİR...

SAYFA 1 SAYFA 2 SAYFA 3 * RUHSAL BİLGİ SİTESİ * DOĞRU YAŞAM BİLGİLERİ *                                 *ARAMADIĞIMIZ  HAZİNEYİ  BULAMAYIZ.* SAYFA 4 SAYFA 5 ARŞİV
  Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma

  ZAMAN SONRASINA ...
  SAHİP OLMA DUYGUMUZ
  İRADE NİYETLE GÜÇLENİR
  YEDİ SES, YEDİ RENK...
  GÖNÜL DEĞERLERİMİZ -1
  KAZANÇ EMEK KARŞILIĞIDIR
  UYANIŞ İÇİN BAŞLANGIÇ
  UYANIŞ İÇİN AKTİFLEŞME
  DİLEKLER GERÇEĞE AİT...
  BİLGİ, HİZMET VE GÜÇ
  KOŞULSUZ SEVGİ NEDİR?
  ZAMAN IŞIK ANAHTARDIR
  VİCDANDA YASA, GÖNÜLDE O'
  ANLAMAK AHENK SAĞLAR
  İKİNCİ ZAMAN
  ZAMANI YAŞIYOR OLMAK
  İYİ VE DOĞRU
  DİKKAT ÜST BİLİNCİMİZİN...
  SEVGİ VE YAŞAM
  ZİHİN VE SEVGİ
  İYİLİK BÖYLE BİR ŞEYDİR
  UMUDU DAHA GENİŞ DÜŞÜNMEK
  HAYRI BİLMEK O'NA ERMEKTİR
  EYLEM YOKSA BİLGİ...
  IŞIK OLMAK
  KORKU VE ENDİŞE
  BİRLEŞTİRİLEN DEĞERLER
  BAŞEDEMEDİĞİMİZ SINAVLAR
  DÜNYA OYUNU...
  SEVGİ ÜZERİNE...
  RUHSAL İNCELİK
  ŞUUR VE BOYUT ANLAMLARI
  GÜCÜN KAYNAĞI AŞK...
  GERÇEĞİN GÜCÜNÜ GİYİNMEK
  TV'DE NELER VAR?
  ÖZGÜR MÜYÜZ?
  KURTULUŞ KENDİNİ BİLMEKTİR
  BİLGİ, SEVGİ VE HAYIR
  RUHSAL DENGE VE DÜZEN
  RUHSAL GERÇEK
  GERÇEK BİZ KİMİZ?
  RUHSAL YOLUN ÖNCELİKLERİ
  BİRLİK VE HAYIR İLİŞKİSİ
  BÜTÜNLENMEK
  ALLAH İNANCI
  TV'DE NELER VAR?
  RUHSAL ÖZGÜRLÜK
  ÖZGÜR OLMAK
  DİLEKLERİMİZ
  ÖZ BİLGİ
  HİZMET YARATMAK
  O'NUN ADALETİNİ ANLAMAK
  İLAHİ ADALETİN TECELLİSİ
  KADERİMİZİ BİZ Mİ YARATIYORUZ?
  SEVGİ VE AYDINLANMA
  TV'DE NELER VAR?
  YÜKSEK HİSSEDİŞ
  HAYRI BİLMEK
  SEVGİ VE KENDİNİ BİLME
  SEVGİ VE İNSANÎ DEĞERLER
  YENİ BOYUTA HAZIR MIYIZ?
  TV'DE NELER VAR?
  KARDEŞLİK ANLAMI
  YALAN SÖYLEMEK
  O'NUN SELAMI
  ATEŞ VE YANMAK
  DÜŞÜNCE SEVGİ VE İYİ OLMAK
  ANLAMAK DÜŞÜNMEK ARAMAK
  SEVGİ, İNANÇ, BİLGİ, VE NEŞE
  TV'DE NELER VAR?
  VAROLUŞ SORUMLULUĞU
  İNSANIN ÖZ DÜZENİ
  RUHSAL BİLGİYE UYMAK
  ŞUURLANMA
  KENDİMİZİN SORUMLULUĞU
  YALNIZ İYİLİK
  BERABERLİKTEN BİRLİĞE
  BİLGİNİN HAKEDİLİŞİ
  İNANMAK İLE YAPMAK
  İNANÇ VE SABIR
Bize Ulaşmak İçin
[email protected]
Yazdırılabilir Versiyon


İçsel Özgürlük

 

          İnsanın kendisini kontrol edip, bedenine hakim olmasının gerekliliğini işleyen Patanjali'nin "Yoga-Sutra" adlı eserinden küçük bölümler aldığımız bu yazıda, bazı kişilerin insan üstü güçleri kazanmasına ve kimi marifetleri elde etmesine yer veriliyor.

 

         Bu duruma gelmiş kişinin aydınlanması anlamında; başka bir bedene geçebilmesi, kalbinin atışlarını durdurabilmesi, çivilerin üzerinde yatabilmesi, ıslanmadan denizin içinden yürüyebilmesi ya da bedenini görünmez kılabilmesi gibi durumların tuhaf ve saçma gibi görünse de, maddenin özelliklerini bilip onları etkileyecek zihin gücüne nasıl varacağını anlatıyor.

 

         Burada amaç ve hedef, bu marifetleri elde etmek ya da bu güçlere sahip olmak değildir. İnsanın ve yaşam denen olgunun var olması, tek bir amaç içindir. Bireylerin Tanrısal olanla, ilk başlangıçtaki "bozulmamış" ve "farklılaştırılmamış" biçimdeki "süreklilik" ve "bütünsellik" durumlarına, "yeniden" ve "kendi istekleriyle" yönelmeleri ve ulaşmalarıdır. Aşağıda Yoga-Sutranın, bazı konulara kısa bakışlarını sunuyoruz:

 

Hatırlama

         Unutulan şeylerin yeniden algılanması, bilince geri gelmesidir. Hatırlama, geçmişe ait bir düşünce akımının ikinci kez zihinde uyandırılması ve tekrar edilmesidir. Bu yolla algılanan bir akım, zihninde daha küçük bir dalgaya veya dalgalanmalara neden olur. Uyku hali dediğimiz düşünce akımı da, düş adını verdiğimiz daha küçük dalgalanmalara yol açar. Düş görme, uyku halindeki hatırlama işlemidir.

 

Uyku

         Dış dünyayı algılamanın kesildiği, yoklukla ilgili olan bir düşünce akımıdır. Düş görülmeyen uyku durumunda, zihinde düşünce akımları yoktur ama olumlu bir yokluk deneyimi vardır. Ancak bu deneyim, düşünce akımlarının olmadığı yoga durumları ile karıştırılmamalıdır. Çünkü şayet uyku sürecinde, zihinde gerçekten herhangi bir düşünce akımı yoksa, uyandığımız zaman yokluğu tanıdığımızı (yani, düş görmediğimizi) ileri süremeyiz.

 

         S.Radhakrishnan'ın Hint felsefesi adlı kitabında işaret ettiği gibi, kişi uyanık durumda bulunduğu zaman edindiği yaşam deneyimlerini, uykuya dalarken bünyesinde varolan bir sisteme bağladığı için, iyi bir uyku sonrasında yine aynı kişi olarak uyanır. Yaşam deneyimleri o kişinin düşüncelerine bağlı kalırlar ve başka bir yere uçmazlar. Deneyimlerin bu şekilde sürekliliği, bilincin (tüm içeriğinin) temelini oluşturan sürekli bir benliğin varolduğunu kabul etmemizi gerektirir.

 

Yanlış Bilgi

         Ters anlam vermedir. Söz konusu olan şeyin gerçek öz yapısına uymayan, sahte bilgidir. Böyle bir bilgi, bir karara varmak için zihnin gösterdiği aceleciliğin sonunda oluşur. Onun bu telaşı, hatalara düşmesine neden olur. Yoga edebiyatında bu konuyla ilgili olarak verilen örnek; kıvrılmış bir ipin, canlı bir yılana benzetilmesidir. Bu, yanlış bir bilgidir. Buna benzer pek çok olay, sanırız hemen herbirimizin başından geçmiştir. Loş bir köşede gördüğümüz kıvrılmış bir ip parçasını canlı bir yılana benzettiğimiz, ürkerek kaçtığımız ve hatta onu öldürmeye kalktığımız olmuştur.

 

Bhakti Yoga

         Tanrı'ya sevgi yoluyla yönelerek uygulanan bir ibadet yöntemidir. Bu yöntem; dinsel tören, dua, tesbih ve zikir uygulamalarını kapsar. İbadet eden kişi ile ibadet edilen Tanrı arasında kuvvetli, kişisel bir ilişkinin kurulması gerekir. Bhakti Yoga uygulamasında, ibadet eden kişinin sevgisini daha kolaylıkla konsantre edebilmesi için, Tanrı'nın özel bir yönü veya yaşayan canlı bir modeli seçilmiştir.

 

         Doğal olarak bu yaklaşımı kabul eden kişiler için, belki de bu yol diğerlerine göre, en basit ve en kolay olanıdır. Dünyanın bütün büyük dinlerinde, inananların büyük çoğunluğunun Bhakti Yoga olduklarına hiçbir kuşku yoktur.

 

Patanjali, İçsel Özgürlüğün Yolu.

 

(Güncelleme : 09/11/2006)

<< geri
Ana Sayfa | Hakkımızda | Ziyaretçi Defteri Bugüne kadar sitemizi 93913391 kişi ziyaret etti, Şu anda 204 kişi sitede.