TENKİT KENDİNE, BİLGİ EHLİNE, SEVGİ SEVENEDİR...

SAYFA 1 SAYFA 2 SAYFA 3 * RUHSAL BİLGİ SİTESİ * DOĞRU YAŞAM BİLGİLERİ *                                 *ARAMADIĞIMIZ  HAZİNEYİ  BULAMAYIZ.* SAYFA 4 SAYFA 5 ARŞİV
  Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma

  ZAMAN SONRASINA ...
  SAHİP OLMA DUYGUMUZ
  İRADE NİYETLE GÜÇLENİR
  YEDİ SES, YEDİ RENK...
  GÖNÜL DEĞERLERİMİZ -1
  KAZANÇ EMEK KARŞILIĞIDIR
  UYANIŞ İÇİN BAŞLANGIÇ
  UYANIŞ İÇİN AKTİFLEŞME
  DİLEKLER GERÇEĞE AİT...
  BİLGİ, HİZMET VE GÜÇ
  KOŞULSUZ SEVGİ NEDİR?
  ZAMAN IŞIK ANAHTARDIR
  VİCDANDA YASA, GÖNÜLDE O'
  ANLAMAK AHENK SAĞLAR
  İKİNCİ ZAMAN
  ZAMANI YAŞIYOR OLMAK
  İYİ VE DOĞRU
  DİKKAT ÜST BİLİNCİMİZİN...
  SEVGİ VE YAŞAM
  ZİHİN VE SEVGİ
  İYİLİK BÖYLE BİR ŞEYDİR
  UMUDU DAHA GENİŞ DÜŞÜNMEK
  HAYRI BİLMEK O'NA ERMEKTİR
  EYLEM YOKSA BİLGİ...
  IŞIK OLMAK
  KORKU VE ENDİŞE
  BİRLEŞTİRİLEN DEĞERLER
  BAŞEDEMEDİĞİMİZ SINAVLAR
  DÜNYA OYUNU...
  SEVGİ ÜZERİNE...
  RUHSAL İNCELİK
  ŞUUR VE BOYUT ANLAMLARI
  GÜCÜN KAYNAĞI AŞK...
  GERÇEĞİN GÜCÜNÜ GİYİNMEK
  TV'DE NELER VAR?
  ÖZGÜR MÜYÜZ?
  KURTULUŞ KENDİNİ BİLMEKTİR
  BİLGİ, SEVGİ VE HAYIR
  RUHSAL DENGE VE DÜZEN
  RUHSAL GERÇEK
  GERÇEK BİZ KİMİZ?
  RUHSAL YOLUN ÖNCELİKLERİ
  BİRLİK VE HAYIR İLİŞKİSİ
  BÜTÜNLENMEK
  ALLAH İNANCI
  TV'DE NELER VAR?
  RUHSAL ÖZGÜRLÜK
  ÖZGÜR OLMAK
  DİLEKLERİMİZ
  ÖZ BİLGİ
  HİZMET YARATMAK
  O'NUN ADALETİNİ ANLAMAK
  İLAHİ ADALETİN TECELLİSİ
  KADERİMİZİ BİZ Mİ YARATIYORUZ?
  SEVGİ VE AYDINLANMA
  TV'DE NELER VAR?
  YÜKSEK HİSSEDİŞ
  HAYRI BİLMEK
  SEVGİ VE KENDİNİ BİLME
  SEVGİ VE İNSANÎ DEĞERLER
  YENİ BOYUTA HAZIR MIYIZ?
  TV'DE NELER VAR?
  KARDEŞLİK ANLAMI
  YALAN SÖYLEMEK
  O'NUN SELAMI
  ATEŞ VE YANMAK
  DÜŞÜNCE SEVGİ VE İYİ OLMAK
  ANLAMAK DÜŞÜNMEK ARAMAK
  SEVGİ, İNANÇ, BİLGİ, VE NEŞE
  TV'DE NELER VAR?
  VAROLUŞ SORUMLULUĞU
  İNSANIN ÖZ DÜZENİ
  RUHSAL BİLGİYE UYMAK
  ŞUURLANMA
  KENDİMİZİN SORUMLULUĞU
  YALNIZ İYİLİK
  BERABERLİKTEN BİRLİĞE
  BİLGİNİN HAKEDİLİŞİ
  İNANMAK İLE YAPMAK
  İNANÇ VE SABIR
Bize Ulaşmak İçin
[email protected]
Yazdırılabilir Versiyon


Zihin Kontrolu ve Toplumsal Delilik

Kendini denetleyemeyenler için bilgelik yoktur.
Kendini denetleyemeyenler Zihinlerini yoğunlaştırmanın büyük gücünü kullanamazlar.
Zihnini yoğunlaştırmasını bilmeyen insan özgür olamaz.
Özgür olmayan bir insan nasıl mutlu olabilir?


                                                                     Bhagavad Gita

         Bizim kendim dediğimiz  şey büyük ölçüde zihnimizdir. Keşke kendim dediğimiz zaman "asıl kendimiz" olan o yüksek özümüzü anlayabilseydik. "Asıl kendimiz"e ulaşmanın yolu, kendimiz dediğimiz durumları bilmek anlamak ve denetleyebilmekten geçiyor. Böylece önümüze çıkan ve aşılması gereken karlı dağ gerçekte zihnimiz oluyor. Ferhat'ın  deldiği belki bu dağ idi.

         "Zihin kontrolünde neyi kazanacağımızı açıkça anlamalıyız. Zihnin konrol edilmemesinin bir sonucu olarak bir bireyin başına gelebilecek en kötü şey deliliktir. Toplu olarak zihnin konrol edilmemesi ne kadar refah içinde veya sarsılmaz görünürse görünsün, tüm bir uygarlığın çökmesine neden olabilir." (1) Bu ifadeler önce abartılı gelebilir. Fakat düşündüğümüzde biz de aynı sonuca varırız. Öfke, kıskançlık, birisine zarar vermek için plan program yapmak, statü, şan şöhret veya çok zengin olma istekleri delilik değil de nedir? Tembellik veya aşırı çalışma, çok yemek veya gereğinden az yemek,çok uyumak, çok konuşmak, bağımlılık yapan maddelere düşkünlük, kötü söz söylemek,yalan söylemek, dedikodu yapmak, nefret veya aşırı sevmek ya da  aşırı sevmemek de aynı şekilde ruhsal bozukluk veya deliliktir. Yaşamına sevgi hakim olmuş insanların çok az oluşu,  bu saydığımız deliliklerin neredeyse herkes tarafından paylaşılır olması  durumun delilik olarak görülmesini engelliyor. Ama bu tutumlara bağlı olarak yaşanan stres, mutsuzluk, ilişkilerdeki olumsuzluklar ve sonunda ortaya çıkan fiziki hastalıklar ancak delilikle açıklanabilir. Bu açıdan bakıldığında "tüm ahlaki prensipler, kurallar insanın kendisine zarar vermesini önlemek için tasarlanmıştır ve insanın en yüksek menfaatine hizmet ederler".(2)

         Toplu olarak zihnin kontrol edilememesi ne demektir? Zihin dediğimiz mekanizmanın doğasını tanımamız gerekir. Zihinler birbiriyle bağlantılıdır. Çünkü her zihin evrensel zihnin bir parçasıdır. Deliliğin hakim olduğu zihinler bir arada toplumsal delilikleri yaratırlar. Karikatür krizi nedir? Bugüne kadar onlarca kişinin ölümüne neden olan karikatürleri çizenler de, onları  koruyanlar da uygar kişiler olduklarını iddia ediyorlar ama yaptıkları iş bir delinin işidir. Ya müslümanların şiddet yolu ile olayı protesto etmeleri ve şu kadar kişinin ölmesi toplumsal delilik değil mi? Tüketim çılgınlığı nedir? Marka sevdası, daha fazla kazanç, daha fazla konfor, daha fazla ve daha fazla derken bunları elde etmek  veya korumak  için yapılanlar sonunda küresel ısınmaya, savaşlara, kimi ülkelerin işgal edilmesine, kimi ulusların aç kalmasına hatta nükleer silahların kullanılarak insanlığın ve doğanın yüzyıllar sürecek kötü bir akıbete sürüklenmesine neden olmuyor mu?  Belki de tüm uygarlığı çökertecek, insanı yeryüzünden silecek olan bu durumla ilgili ruhsal bilgilere kimsenin kulak asmayışı ancak toplumsal delilikle açıklanabilir.

         "Zihni üzerinde hiçbir konrolu olmayan birinin zihin huzuru olamaz. Zihin huzuru olmayan biri nasıl mutlu olabilir ki? O bir tutku, duygu ve gerilim kurbanı olarak inatçı zihinsel hastalıklar geliştirebilir ya da bir caniye dönüşebilir. Böyle bir zihin yapısındaki insanlar anne baba olduklarında, eve disiplinsizlik, düzensizlik, ihmalkarlık ve berbat insan ilişkileri hakim olacaktır."(3)

         Gazetelerde televizyon haberlerinde izledik; bir genç kızımız, kızdığı diğer bir genç kızı, hesaplaşmak üzere gece yarısı sokakta buluşmaya çağırıyor ve onu tabanca ile yaralıyor. Bu nasıl bir deliliktir? Liseli gençler tabanca ve bıçak taşıyor ve kimi zaman kullanıyor. Son bir gazete haberine göre, ilköğretim okullarında öğrencilerin birbirleriyle olan ilişkilerindeki yoğun  şiddet en çok okul bahçesinde meydana geliyormuş. Neden bu olaylar meydana geliyor? Kuşkusuz ebeveynler kadar öğretmenler de bu gidişten sorumludurlar. Medya ve bilgisayar oyunları ise toplumun aynası olarak bir toplumsal zihin kontrolsuzluğunu ve toplumsal deliliği çoğalmakta, pekiştirmekte ve sayısız kötü örnekle adeta deliliğin bayraktarlığını yapmaktadır.

         "Bir insan Tanrı'nın, öğretmenin ve kutsal insanların inayetini (iyilik, dikkat, özen) alabilir; fakat eğer kendi zihninin inayetini almazsa mahvolur. Kişinin zihninin inayetini alması onu kontrol etmesi anlamına gelir." (4)

         O' hepimizin yardımcısı olsun. 


Güney Haştemoğlu

(1),(2),(3),(4) Swami Budhananda - Zihin Kontrolu - Okyanus Yayınları 2002

(Güncelleme : 19/02/2006)

<< geri
Ana Sayfa | Hakkımızda | Ziyaretçi Defteri Bugüne kadar sitemizi 94117512 kişi ziyaret etti, Şu anda 342 kişi sitede.