TENKİT KENDİNE, BİLGİ EHLİNE, SEVGİ SEVENEDİR...

SAYFA 1 SAYFA 2 SAYFA 3 SAYFA 4 SAYFA 5 ARŞİV
  Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi

Bize Ulaşmak İçin
[email protected]
Yazdırılabilir Versiyon


HAFTANIN SORUSU
OKUYUCU YAZILARI

 

 

Ruhsal yolda psikolojinin önemi nedir?

 

 

Psikoloji ruh bilimi olarak ruhsallıkla bütünlük halindedir. Ve insan yaşamındaki eski anlayış, düşünce ve ön yargıların ötesinde bu bütünlük zamanımızda anlaşılmış ve daha da anlaşılmaktadır. Psikoloji, gözlem ve analizlerle yaratılmış kavram, ifade ve yöntemler ile tanımlanmıştır.

           İnsan davranışları ve yüzeysel öngörülerle yola çıkan ve koyduğu yöntem ve kurallarla günümüze kadar gelen psikoloji bilimi, ilahi ve evrensel öğreti ve tebliğlerin, insan ve ruh hakkında sunduğu çok değerli bilgiler ışığında aydınlanmış ve aydınlanmaya devam etmektedir. Gerçek yerini ve değerini bulmakta olan psikoloji bilimi, bundan sonra insanın farkındalığı ve gelişimi için çok büyük katkılarda bulunacağı aşikârdır. Çünkü insan kendisini tanımadığında endişeli, korkak ve güvensizdir. Özelliklerini tanımlayamadığında ve anlayamadığında bir sürüden farksızdır. Varlığının değerini, ilahi ve evrensel bir şahsiyet olduğunu bilmediği gibi öz güveni de olmaz. Ve bilgisizliğin ve bilinçsizliğin yarattığı panik ve endişeyi kendisi gibi olanlarla birlikte birçok etki ve tesirlerin akışına kolayca kendini kaptırabilir. Ve insanın ve toplumların boşlukları, bilgisizlikleri, yanlış ve eksik kavramları ile eksik ve noksan olan yaşam tarzları, yönlendirmeye, saptırmaya ve dejenerasyona her an müsait olur.

        Ruh bilimi veya psikoloji onun için önemlidir. Eksik ve fazlalıkları ile tutku ve zaafları ile kişiliği ve yetenekleri ile insana ne olduğunu, ne olması gerektiğini yaşamda zaman kazandırarak sunması, sunacak yöntemler ortaya koyması, insan ve toplum sağlığı ve geleceği için önemlidir.

Orhan Yarat – 18.4.2011 *ruhsalboyut.com*

 

 

 

Her şey düşünceden doğar ve düşünceyle gerçekleşir. Doğru düşünebilmek aktifliğin korunması anlamında çok önemlidir.

         Ruhsal yolda var olabilmek düzenli yaşamın getirdiklerini giyinmekle olacaktır. Düzen evvela bizde başlar, düzeni kurmak gerçek manada düzenle birlikte olmak demektir. Yaşamın getirdikleri üzerinden edinmiş olduğumuz bir sürü hastalığın pençesinden kurtulamayışımızın nedeni de bu düzeni oluşturamamaktan, hatta böyle bir düzenin bizleri iyi edecek olduğunu bilmemekten kaynaklanır. Psikoloji, bizlerin hal ve hareketleri, düşüncesinin teksif olduğu yerler üzerinden oluşur. Bu oluşum bizlerin kişiliği dediği davranışlarını ortaya koyar. Ruhsal yol, ruh kişisi olduğumuzun hatırlanarak, mutlak gerçekler üzerinden gidilecek doğruluk çizgimizdir. Yaşam bütünlüğün bir oluşumudur. Bunu kendimize mal etmek bizlerin bu ince ve bir o kadar da önemli detayı atlamamıza neden olmadadır. Maddeye dayalı yaşadığımız şu hayatımız maddenin cezbi ile büyülenmemize neden olmadadır. Bu büyü bizlerin sahip olma duygusunu açığa çıkartıp, "o da benim, şu da benim" deyip birçok şey üzerinde haddimiz olmadan hak iddia etmemize neden olur. Böyle bir yaşam şekli de bizlerin bütünü göremeyecek kadar kör olması, etrafına madde üzerinden yaptığı değerlendirme ile bakmasına kadar, beraberinde birçok psikolojik rahatsızlığı getirmektedir.

İşte bu tür bir rahatsızlık bizlerin ruhsal yolda ilerlemesine de mani olacaktır. Psikolojimiz, ruhsal kişiliğimizin ön plana çıkması yönünden çok önemlidir. Bunu başarabilmemiz de bütünü düşünerek, bütün için çalışmanın, gerçek hizmetin ne olduğunu kavramaktan geçecektir.

Tarık Öztürk – 21.4.2011 *ruhsalboyut.com* 

 

 

 

Psikoloji, insan davranışlarının sebeplerini ve zihinsel süreçleri inceler. Farkındalık, anlayış, gelişim, idrak ve şuur gibi, ruhsallığın en önemli kavram ve işlevleri psikolojinin bu tanımın içinde yer alırlar. Dolayısıyla, psikoloji ve ruhsallık çok yakından ilgilidir. Ruhsallık, kendini tanıma yoluyla insanı tanıma ve onda meknuz olan yaratıcı güçleri ortaya çıkarma çalışmasıdır. Ruhsallığın amacı insanı O’nun yoluna döndürme ve yaratılış amacına doğru ilerletmektir.

Doğru yaşam ruhsallığın yaşandığı yaşamdır. Ruhsallığı yaşamak iyilik, doğruluk, çalışma, bilgi ve sevgi olarak beş ana değer içinde bulunmak, o değerleri çoğaltmak ve paylaşmaktır. Çoğaltmak yeni değerlerin üretimine vasıtalık etmektir. Paylaşmak, güzel insan ilişkileri ve iletişim becerileri ile mümkün olabilir. Bu noktada yine psikolojinin inceliklerine vakıf olma gereği vardır. Sadece bireysel psikoloji bilgisi değil, grup psikolojisini anlamak da aynı derecede önemlidir. İnsanların yalnız olduğu veya iki kişi olduğu zamandaki davranışları ile grup içindeki davranışları çok farklıdır.

İnsan zorla ve sertlikle değil, güzel ve yumuşak muamele ile yenilikleri kabule açık olur ve ilerlemesini sağlayacak davranış değişikliğini başarabilir. Kendimizdeki hatalı davranışlar ruhsal yolda ilerlememize engel olurlar. Psikoloji davranış değişikliği sağlayarak insanın gelişimini ve mutluluğunu hedefler. Ruhsallık ise bunun ahlaki temellerini ve yönünü belirler.

Altan Gürol – 24.4.2011 *ruhsalboyut.com*

 

     

 

 

<< geri
Ana Sayfa | Hakkımızda | Ziyaretçi Defteri Bugüne kadar sitemizi  kişi ziyaret etti, Şu anda  kişi sitede.