TENKİT KENDİNE, BİLGİ EHLİNE, SEVGİ SEVENEDİR...

SAYFA 1 SAYFA 2 SAYFA 3 * RUHSAL BİLGİ SİTESİ * DOĞRU YAŞAM BİLGİLERİ *                                 *ARAMADIĞIMIZ  HAZİNEYİ  BULAMAYIZ.* SAYFA 4 SAYFA 5 ARŞİV
  Bugün: 16 Nisan 2024 Salı

  ZAMAN SONRASINA ...
  SAHİP OLMA DUYGUMUZ
  İRADE NİYETLE GÜÇLENİR
  YEDİ SES, YEDİ RENK...
  GÖNÜL DEĞERLERİMİZ -1
  KAZANÇ EMEK KARŞILIĞIDIR
  UYANIŞ İÇİN BAŞLANGIÇ
  UYANIŞ İÇİN AKTİFLEŞME
  DİLEKLER GERÇEĞE AİT...
  BİLGİ, HİZMET VE GÜÇ
  KOŞULSUZ SEVGİ NEDİR?
  ZAMAN IŞIK ANAHTARDIR
  VİCDANDA YASA, GÖNÜLDE O'
  ANLAMAK AHENK SAĞLAR
  İKİNCİ ZAMAN
  ZAMANI YAŞIYOR OLMAK
  İYİ VE DOĞRU
  DİKKAT ÜST BİLİNCİMİZİN...
  SEVGİ VE YAŞAM
  ZİHİN VE SEVGİ
  İYİLİK BÖYLE BİR ŞEYDİR
  UMUDU DAHA GENİŞ DÜŞÜNMEK
  HAYRI BİLMEK O'NA ERMEKTİR
  EYLEM YOKSA BİLGİ...
  IŞIK OLMAK
  KORKU VE ENDİŞE
  BİRLEŞTİRİLEN DEĞERLER
  BAŞEDEMEDİĞİMİZ SINAVLAR
  DÜNYA OYUNU...
  SEVGİ ÜZERİNE...
  RUHSAL İNCELİK
  ŞUUR VE BOYUT ANLAMLARI
  GÜCÜN KAYNAĞI AŞK...
  GERÇEĞİN GÜCÜNÜ GİYİNMEK
  TV'DE NELER VAR?
  ÖZGÜR MÜYÜZ?
  KURTULUŞ KENDİNİ BİLMEKTİR
  BİLGİ, SEVGİ VE HAYIR
  RUHSAL DENGE VE DÜZEN
  RUHSAL GERÇEK
  GERÇEK BİZ KİMİZ?
  RUHSAL YOLUN ÖNCELİKLERİ
  BİRLİK VE HAYIR İLİŞKİSİ
  BÜTÜNLENMEK
  ALLAH İNANCI
  TV'DE NELER VAR?
  RUHSAL ÖZGÜRLÜK
  ÖZGÜR OLMAK
  DİLEKLERİMİZ
  ÖZ BİLGİ
  HİZMET YARATMAK
  O'NUN ADALETİNİ ANLAMAK
  İLAHİ ADALETİN TECELLİSİ
  KADERİMİZİ BİZ Mİ YARATIYORUZ?
  SEVGİ VE AYDINLANMA
  TV'DE NELER VAR?
  YÜKSEK HİSSEDİŞ
  HAYRI BİLMEK
  SEVGİ VE KENDİNİ BİLME
  SEVGİ VE İNSANÎ DEĞERLER
  YENİ BOYUTA HAZIR MIYIZ?
  TV'DE NELER VAR?
  KARDEŞLİK ANLAMI
  YALAN SÖYLEMEK
  O'NUN SELAMI
  ATEŞ VE YANMAK
  DÜŞÜNCE SEVGİ VE İYİ OLMAK
  ANLAMAK DÜŞÜNMEK ARAMAK
  SEVGİ, İNANÇ, BİLGİ, VE NEŞE
  TV'DE NELER VAR?
  VAROLUŞ SORUMLULUĞU
  İNSANIN ÖZ DÜZENİ
  RUHSAL BİLGİYE UYMAK
  ŞUURLANMA
  KENDİMİZİN SORUMLULUĞU
  YALNIZ İYİLİK
  BERABERLİKTEN BİRLİĞE
  BİLGİNİN HAKEDİLİŞİ
  İNANMAK İLE YAPMAK
  İNANÇ VE SABIR
Bize Ulaşmak İçin
[email protected]
Yazdırılabilir Versiyon


HAFTANIN SORUSU OKUYUCU YAZILARI

Görevlilikte Erdem Neden Şarttır?


         Soru, görevlilikte erdemin şart olduğunu söylüyor, sonra bunun nedenini soruyor. O halde önce görevlilik nedir, erdem nedir’in cevabı gerekli. Görev, basit anlamda, yapılan iş’tir. Bu işi yapma talimatı kişiye içinden kendisi tarafından verilmiştir veya dışardan buyurulmuştur. Her iki durumda da görevlendirilme ve görevlilik vardır. Erdem ise, kısaca bütün kişisel yüksek değerleri bünyesinde toplayan bir kavramdır. Kişinin birinci görevi, erdemli olmak, kendini erdemli kılmaktır diyebiliriz. Demek ki hiçbir görevlendirme olmasa bile ilk önce erdemli olmak görevi vardır.

         Görev ve görevlilik hiyerarşisine bakarsak, en sıradan bir dünyevî görevlilik bulunuşunda dahi erdemli olmak gerekliliğini görürüz. Dünyasal anlamda bu, iş ahlakıdır, işini iyi yapmaktır, namuslu olmaktır. Dürüstlük bunu gerektirir. Erdemler, ya da erdemin nitelikleri, kişinin sorumluluk alma ve diğerkâmlık melekeleri ile yakından ilgilidir. Bu iki yüksek vasıf rasgele ya da bir anda kazanılan şeyler değildir. Uzun tecrübeler ve zahmetler sonunda yavaş yavaş kazanılan, birikim halinde yükselen melekelerdir. Bu şekilde bir nev’i alışkanlık olarak yerleşen bu yüksek değerler, durumlar karşısında iyi ve doğru olana yatkınlık ve yol yordam bilme şeklinde ortaya çıkarlar. Sonuç itibariyle bunlar, aranılan muktedirlik gücü olarak kendilerini gösterirler.

         Konuya daha bir geniş açıdan bakarsak, varlığın var ediliş nedeninin “iş yapmak” ve işini kendisini var eden ve yönetenlerin istediği ölçülere uygun olarak “iyi yapmak” olduğunu söyleyebiliriz. Her türlü bulunuş ve gösterilen performans, beklenen kıstaslara uyuncaya kadar kendisini tekrarlayacaktır. Ta ki iş yetkinlikle ve beklenen ölçüde yapılmış olsun ve böylece fonksiyon yerine getirilsin. Öyle ki bütün mevcudatın var ediliş sebebi, bir tek bu cümleye irca edilebilir. Bir yerden sonra bizler için geçerli olan “görevlilik, görev” kelimelerine de gerek kalmayacak, her varlık otomatik bir bilinçle kendiliğinden beklenilen yerde bulunacak ve gerekeni yapıyor durumda olacaktır. Aslında belki de şimdi dahi işler böyle cereyan etmektedir, ama bizler olunması gerekli şuura ve görme yetisine henüz sahip olamadığımız için bunu takdirden aciz bulunuyoruzdur. “Hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığı” gerçeği, seviyemiz itibariyle bunu bizden gizliyor olabilir. Bu genişlikte bakmak ve araştırmak, bize görünmeyenleri gösterebilir, bulunmamız gereken yere gitmemizde bize yardımcı olabilir.

 

Osman Türkmenler

(Güncelleme: 02/07/2007)  



 

              Kendimize karşı yapmış olduğumuz görevlerden, aile ve toplumlarımıza yaptığımız görevler birer kademe teşkil eder. Hangi görev olursa olsun, göstereceğimiz başarı, bireysel olarak daha ileri tekâmül kademelerini hak etmemizi sağlayacaktır. Görev yapıyorum adına çıkar ve menfaatlerin ağır bastığı, ego ve bencilliğin hâkim olduğu, örnek ve kıyasların esas alındığı bir görev anlayışı, görev adına kendini ve toplumu kandırmaktır. Hiç unutmamamız gereken bir husus var ki, oda üç boyutlu dünyamızda, evrensel görev adına bir görev alıştırması ve talimi yaptığımızdır. Her görev yaptığımızda donanım ve hazırlıklarımız şüphesiz başarılarımızın ve kademe atlayışlarımızın bir göstergesi olmuş ve olmaktadır. Ya görüntüde görev yapma adına yerimizde sayacağız veya saydıracağız veya yol alacağız ve aldıracağız.

           Görev, yaşam ve gelişmenin akışı ve ahengi içinde fonksiyon sahibi olmaktır. Görev alanlarında kesiklik ve geçicilik yoktur. Bireysel olarak göreve dâhil olsak da olmasak da daima bir süreç ve süreklilik vardır. Evrensel akış hiçbir varlığın tekelinde değildir. Varlık ancak görev talebi ile kendine bir şeyler katabilir. Görev bir eylem olarak çokça önemsenmesi gereken derin bir kavramdır. Eylemde olduğumuzda donanımlı olmanın zaruret ve gerekliğini derinden anlamamız gerekir. Çünkü her eylemle bildiğimiz veya bilmediğimiz birçok negatif veya pozitif enerjiler aktif hale getirmekteyiz.

           Göreve talep, evrensel bilgilerin anlaşılması ve hazmı ile ancak bir mana ve anlam kazanmaktadır. Sırat-ı Müstakim yani orta yoldan tali yollara sapmadan sürekli ve kararlılıkla görev yapmanın tek şartı, bilgi bütünlüğünün varlıkta ki tecellisi olarak erdem sahibi olabilmesidir.

 

Orhan Yarat

(Güncelleme: 02/07/2007)
    

 

 

           Görev, yaşantımızın her bölümünde hatta bazı bölümlerinde aynı anda birden fazla misyon taşımamıza neden olan bir durumdur. Çalışma hayatımızda bize verilen işlerin içinde bile birçok farklı durumu yaşarız. İşimizin gerektirdiği faaliyetleri yaparken aynı anda, bulunduğumuz ortam içinde iş arkadaşıyız, bazı kişilerle dostuz, ülkenin bir vatandaşıyız, komşuyuz, akrabayız, hemşeriyiz, babayız, anneyiz, evladız, geliniz, damadız, kardeşiz, ablayız, ağabeyiz, dünya insanıyız, varlığız, vs.

 

           Bütün bu görevler kendi içinde birçok sorumluluğu da bizlere yüklemektedir. Hepimiz bu dünyada huzur içinde mutlu, sağlıklı, uyumlu, güven içinde, sevilen, sayılan insanlar olarak yaşamak isteriz. Fakat şartlar her zaman bizim beklediğimiz gibi gelişmez. Sağlık sorunlarımız çıkabilir veya sevdiklerimizin sağlıkları bozulabilir. Bu durumda görevi doktorluk olan tıp eğitimi almış insanlara ihtiyaç duyarız. Umutla, o kişinin görevini iyi yapmasını bekleriz. Bizim o kişinin görevi ve aldığı eğitimle ilgili bilgimiz yoktur. Bulunduğumuz hastanenin, labratuvarın ve diğer departmanların neyi nasıl yapması gerektiğini bilmeyiz. Görev onlarındır ve biz sevdiğimiz insanı o hastaneye, o doktora götürme ve bedelini ödeme görevi ile sorumluyuz.

 

           Bizim diğer insanlardan beklediğimiz görevlerini en iyi şekilde yapmaları ve sevdiğimiz insanın hayatını kurtarmalarıdır. Bunun için dua ederiz. Eğer doktor, yeterince erdemli bir insan değil ise,  bulunduğu şartların içindeki kolay olan ve kendisine ekstra fayda sağlayacak bir yol çizebilir. Bu durum gereksiz bir ameliyat, gereksiz bir ilaç yüklemesi, kendisine hastane tarafından verilmiş ciro kotasını doldurabilecek çeşitli ve karmaşık tıbbi tahliller halinde ortaya çıkar. Bizler o kişinin bizden istediği her şeyi yerine getirmeye çalışarak sevdiğimiz insana karşı görevimizi yaptığımızı düşünürüz.

 

           Gerçek anlamda erdemli olan bir kişi hiç kimsenin farkına varamayacağı her türlü konuda kendine karşı sorumluluk hissederek görevini dürüstçe yapmasıdır. Tabii bu görevi yaparken kendisinin dürüst olması yanında bilgisi dâhilinde etrafında gördüğü dürüst olmayan her şeye karşı da gereken tepkiyi göstermesi gerekir. Erdemli olmak yalnızca insanın kendi yaptığı işlerde dürüst olması değil aynı zamanda farkına vardığı her konuda aynı tutumu izlemesidir.

 

           Birçok kişinin görevini kötüye kullandığı bu dünyada, erdemli kalabilmek ve korkmadan cesurca yanlış olanlara karşı çıkmak için çok yürekli olması lazım. Gerektiğinde susabilmek ama gerektiğinde avazı çıktığı kadar bağırabilmektir erdem. Bir kötülüğü yapmamak değil yapılmasına da mani olmaktır. Hayatın getirdiği ve kişinin elinde olmayan koşullara hükmetmektir.

 

niRVana

(Güncelleme: 04/07/2007)   



           Erdem bir bakıma varlık âlemini yaratan O SEVGİ’nin içinde mündemiçtir. İnsanın erdemli olup olmama konusunda bir seçimi var. Fakat erdemli olmamakla hem yaratılışımızı inkâr ediyor ve bozuyoruz hem de negatif enerjileri harekete geçiriyoruz. Her şuur realitesinin insandan mutlaka beklediği bir erdemli olma hali var. Erdemli olmayan kişi en geri realitede bile barınamaz dünyasal en basit bir görevi dahi başaramaz. Çünkü çevremizdeki insanlarla, toplumla bağımız erdem üzerine kuruludur. Ruhsal anlamda erdem bizim bütün içindeki yerimizin bağlantısıdır. Erdem kendini tanımak, Rabbini tanımaktır.

           Görevlilikte erdem ise çok daha hassas bir konudur. Buradaki görevlilik anlamını özellikle ruhsal görevlilik olarak düşündüğümüzde, erdemli olmanın çevremize etkisi O’nun Rızası, Hayrı yönünde, kişilerin şuurlanmasıdır ki, erdemli olma bu noktada O’na verilmiş bir ahit ve insanlara karşı bir taahhüttür. Bu iki yönlü ahit içinde olan bir kimsenin erdemli olmaması çevresine karşı yapacağı çok büyük bir kötülüktür. Ruhsal görevlinin erdemsizliği, çevresindeki kişilerde mevcut şuurun dahi daralmasına neden olabilir. Kuşkusuz erdemsiz davranan bir kişinin ruhsal görevliliği çoktan sona ermiştir. Ama çevresine karşı kendisini böyle bir görev giyinmiş olarak gösteren kişi ilişkide olduğu insanların şuuruna zarar verdiği gibi kendisi de düşünceleriyle aktif hale getirdiği negatif enerjilerle sarılır, hem şuurca çok geriler hem de obsesyona açık hale gelir. Eskiler, “namaz oruç gibi vecibeleri yerine getir, Gerçek Varlık Âleminin sırlarından uzak dur, yoksa aklından olursun” derlerdi. Haklıydılar, çünkü hem ruhsal bilgileri al, hem de o bilgilerin gerektirdiği erdeme sahip olma, bu yakıcı bir durumdur.

 

Güney Haştemoğlu

 

(Güncelleme: 04/07/2007)



           Erdem yaşamın her bölümünde şarttır. Erdemsiz kişi istenmeyen, sevilmeyen, hor görülendir. Erdemlilik bir üst şuurla mümkündür. Erdemsizlik ise alt şuurdur. Erdemli olmak kişisel bir seçimdir ve kişinin şuur seviyesiyle doğru orantılıdır. Bu nedenle herkes erdemli olmayı başaramaz, kolay ve kısa vadedeki kazançlarla kendilerini kazançlı sanırlar. Asında rahat, huzurlu ve kazançlı erdemli olandır. Erdemsizlik saklı tutulup başkalarına gösterilmemeye çalışılır ama her olayda hemen ortaya çıkar, o negatif bir enerjidir ve bulaşıcıdır, toplumsal açıdan da yıkıcıdır. Hele erdemli olduğunu iddia eden erdemsiz kişiler önemli mevkileri ele geçirmişlerse meydana gelen tahribat çok daha büyük olur.

           Bir anlamda erdem sevgidir, içimizde bizimle konuşan O Yüce'nin sesidir. Erdemli olan görevliler yayınladıkları pozitif enerjileriyle bulundukları toplulukları iyiye, doğruya, sevgiye yönlendirirler. Büyük erdem sahibi yüce görevli Atatürk'ümüz etrafındaki herkesi etkilemişti. Birçok yurtsever, İstanbul’un rahat. İmkânları bol, keyifli yaşantısını bıraktı ve o zamanın fakir, yosul bir kasaba görüntüsündeki Ankara'da devrimlerimizi yaşama geçirmeye çalışmak için koşa koşa gelmişlerdi. Erdem öyle büyük bir güçtür ki, bu etkiyle Ankara'da yaşamak bir ayrıcalık bir üstünlük olarak görülüyordu. İstanbul’un çekici yaşamını bırakamayanlar küçümseniyordu.

           Erdem, içsel bir zaferdir, madalyadır, her olayda yeniden kazanılması gereken. Bu madalyayı taşıyanlar imrenilecek kişilerdir, herkes taşıyamaz ve ne acıdır ki günümüzde ne kadar çoklar.

 

Günal Gölhan

(Güncelleme: 05/07/2007)

 

 

 

           Erdemlik, yüceliğin fark edildiği yerlerde açığa çıkan herkesin içinde saklı olan değerlerdir. Erdemliğin sürekli yaşanabilmesi için iki şarta sımsıkı tutunmak gerekir:
           1.Yaşam amacı: Yüce yolda sadakat ile yükselerek yürümek.

           2.Çalışma: Yüce değerlerin ve gerçeklerin sebat ile araştırılması, açığa çıkarılıp yaşanması. 
 
          
Erdemin açıklık, cesaret, samimiyet, doğruluk, saygı, sevgi gibi özellikleri sayfalarca sıralanabilirler. Bu soyut değerlere hoş bakılır ve takdir edilir ancak somut halleri duruma, zamana ve kişiye göre değişiktirler. Bu yüzden kişiler bunlar üzerine kitaplar yazsalar, ömür boyu konuşsalar da somut varlıkları yüce gözün göreceğidir. Amaç ve çalışma ise dosdoğru görülecek somutlukta ve doğrultucu özelliktedir. Bunlar yerine gelmediği zaman edinilmeye gayret edilen faziletler ve bilgiler insanda tutunamaz, örneklik ve dolayısıyla görevlilik mümkün olmaz.
  

           Bu iki şartın ortaya çıkaracağı ilk erdemler alçakgönüllülük ve uysallıktır. Çünkü yüceliği fark eden kişi küçülür ve eğilir. O zaman beraber yürüme şartını görerek etrafına erdem ile el uzatacak ve sadakatle hizmet edecek kıvama gelir. Kendisine bu iki şartı asırlar boyu anlatmış olan görevlilerin yüce sabrını hatırlayarak, etrafındakilere ömür boyu erdemliği = yüceliği anlatmaya çalışır.
 

           O halde erdemliğin esası olan bu iki şart ana erdemlerdir; diğer erdemler ve görevlilik bunun üzerinde yapılanır. Yalnız buradaki çok büyük zorluk, erdemleri açığa çıkmamış kişinin bu iki ana erdemi uygulayabilmesidir. Yüceliğin sevgili ve sabırlı yardımı bu yüzden daima üzerimizdedir ve birbirimize tutunarak güç bulmamız aynı sebepten vazgeçilmezdir.

           Kişi hem yoldaşlarının, hem de yüceliğin elini tutarsa yürüyebilecek ve dolayısıyla erdemli kalabilecek. Sadece Yüce el tutulsa, kendi boyutundaki yalnızlığın güçsüzlüğü tutunamayışı ve erdemsizliği getirecek. Yüce elin farkedilmeyişinde ise kalabalık içindeki ruhsal yalnızlığın vereceği acı içinde yönünü şaşıracak, erdemleri kaybedecek ve yaşamı hüsranla neticelenecek. Bu demektir ki Yücelik fark edilmiyorsa insan kendi boyutunda yalnız, erdemleri içsel ve kalıcı değil (yok), boşuna yaşıyor ve mutsuz.
 

           Bu durum nasıl anlatılır ve böyle olan ne kadar insan var? Geriye kalan yürüme mücadelesi veren bir avuç insan, tabii ki bu zorluğu görenler için çok değerli güç kaynaklarıdır. Onlar birbirlerinin gerçek ailesidir. Yine de birbirleriyle geçinemezler ve işbirliği yapamazlarsa kendi güçlerini yok ederler. Yücelikle bağlarını ve erdemlerini de. 
  

Altan Gürol

(Güncelleme: 07/07/2007)

<< geri
Ana Sayfa | Hakkımızda | Ziyaretçi Defteri Bugüne kadar sitemizi 93850708 kişi ziyaret etti, Şu anda 101 kişi sitede.