TENKİT KENDİNE, BİLGİ EHLİNE, SEVGİ SEVENEDİR...

SAYFA 1 SAYFA 2 SAYFA 3 * RUHSAL BİLGİ SİTESİ * DOĞRU YAŞAM BİLGİLERİ *                                 *ARAMADIĞIMIZ  HAZİNEYİ  BULAMAYIZ.* SAYFA 4 SAYFA 5 ARŞİV
  Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi

  ZAMAN SONRASINA ...
  SAHİP OLMA DUYGUMUZ
  İRADE NİYETLE GÜÇLENİR
  YEDİ SES, YEDİ RENK...
  GÖNÜL DEĞERLERİMİZ -1
  KAZANÇ EMEK KARŞILIĞIDIR
  UYANIŞ İÇİN BAŞLANGIÇ
  UYANIŞ İÇİN AKTİFLEŞME
  DİLEKLER GERÇEĞE AİT...
  BİLGİ, HİZMET VE GÜÇ
  KOŞULSUZ SEVGİ NEDİR?
  ZAMAN IŞIK ANAHTARDIR
  VİCDANDA YASA, GÖNÜLDE O'
  ANLAMAK AHENK SAĞLAR
  İKİNCİ ZAMAN
  ZAMANI YAŞIYOR OLMAK
  İYİ VE DOĞRU
  DİKKAT ÜST BİLİNCİMİZİN...
  SEVGİ VE YAŞAM
  ZİHİN VE SEVGİ
  İYİLİK BÖYLE BİR ŞEYDİR
  UMUDU DAHA GENİŞ DÜŞÜNMEK
  HAYRI BİLMEK O'NA ERMEKTİR
  EYLEM YOKSA BİLGİ...
  IŞIK OLMAK
  KORKU VE ENDİŞE
  BİRLEŞTİRİLEN DEĞERLER
  BAŞEDEMEDİĞİMİZ SINAVLAR
  DÜNYA OYUNU...
  SEVGİ ÜZERİNE...
  RUHSAL İNCELİK
  ŞUUR VE BOYUT ANLAMLARI
  GÜCÜN KAYNAĞI AŞK...
  GERÇEĞİN GÜCÜNÜ GİYİNMEK
  TV'DE NELER VAR?
  ÖZGÜR MÜYÜZ?
  KURTULUŞ KENDİNİ BİLMEKTİR
  BİLGİ, SEVGİ VE HAYIR
  RUHSAL DENGE VE DÜZEN
  RUHSAL GERÇEK
  GERÇEK BİZ KİMİZ?
  RUHSAL YOLUN ÖNCELİKLERİ
  BİRLİK VE HAYIR İLİŞKİSİ
  BÜTÜNLENMEK
  ALLAH İNANCI
  TV'DE NELER VAR?
  RUHSAL ÖZGÜRLÜK
  ÖZGÜR OLMAK
  DİLEKLERİMİZ
  ÖZ BİLGİ
  HİZMET YARATMAK
  O'NUN ADALETİNİ ANLAMAK
  İLAHİ ADALETİN TECELLİSİ
  KADERİMİZİ BİZ Mİ YARATIYORUZ?
  SEVGİ VE AYDINLANMA
  TV'DE NELER VAR?
  YÜKSEK HİSSEDİŞ
  HAYRI BİLMEK
  SEVGİ VE KENDİNİ BİLME
  SEVGİ VE İNSANÎ DEĞERLER
  YENİ BOYUTA HAZIR MIYIZ?
  TV'DE NELER VAR?
  KARDEŞLİK ANLAMI
  YALAN SÖYLEMEK
  O'NUN SELAMI
  ATEŞ VE YANMAK
  DÜŞÜNCE SEVGİ VE İYİ OLMAK
  ANLAMAK DÜŞÜNMEK ARAMAK
  SEVGİ, İNANÇ, BİLGİ, VE NEŞE
  TV'DE NELER VAR?
  VAROLUŞ SORUMLULUĞU
  İNSANIN ÖZ DÜZENİ
  RUHSAL BİLGİYE UYMAK
  ŞUURLANMA
  KENDİMİZİN SORUMLULUĞU
  YALNIZ İYİLİK
  BERABERLİKTEN BİRLİĞE
  BİLGİNİN HAKEDİLİŞİ
  İNANMAK İLE YAPMAK
  İNANÇ VE SABIR
Bize Ulaşmak İçin
[email protected]
Yazdırılabilir Versiyon


HAFTANIN SORUSU OKUYUCU YAZILARI

Hayırlı Zamandan Anladığınız Nedir? 

          Yalın olarak, hayra vesile olan, hayra yol açan zaman hayırlı zamandır. Her verileni olduğu gibi zamanı da hayra ya da şerre  kullanmak bize bırakılmıştır. Bu, insana tanınan kısıtlı irade ve kısmi özgürlüğün gereğidir. Günlük yaşamda ve günlük yaşamın dışına çıkan durumlarda beş basamağa uygun davranabilmek hayırlı bulunuştur. Hayrın ayrıntılı bir tarifini yapabilmek ise mümkün değildir.  Çünkü o da sevgi gibi, iyilik gibi kişilere, geleneklere, kültürlere ve gelişim düzeylerine bağlı olarak  değişkenlik arz eden bir kavramdır. Sonuçta, geniş çerçeveli bile olsa, hayrı sınırlayamayız. Böylece genel anlamda, yaşanan zamana göre kişisel ve toplumsal kriterlere ters düşmeyen her türlü olumlu bulunuş hayır ve o iş hayırlıdır. Hayrın içinde işlendiği zaman da hayırlı zamandır.
 
          Büyük çoğunluğun “iyi insan” olmasını yeterli bulan yukardaki girişten sonra biraz daha derinliğine incelendiğinde “hayırlı zaman” dan ne anladığımız farklılaşabilir. Dinsel metinlerde, dinin dış görünümünden özüne inme amacında olan tasavvufta ve gizemli bilgilerde genel tanımlamaya fazla uymayan ve büyük çoğunluktan ziyade daha küçük bir kitleye hitap eden “hayır” ve “hayırlı zaman” anlatımları vardır. Ve bilindiği gibi, bu tür bilgiler aynı zamanda bilgileri alan kişilerin özelliklerine göre kat kat, kademeli anlamlar içerirler. Yani tek şekilde anlaşılmazlar. Zira her şey değişkendir, geçici olan varlığın “mutlak bilgi” ye sahip olması söz konusu olamaz. Bu gerçeğin açık ifadesi: “Siz, sizin için neyin hayırlı olduğunu bilemezsiniz” şeklindedir. Bu ifadenin açılımı, hayrımıza sandığımız şeyin hayırsız olabileceği, aksine hayırsız sandığımız şeyin hayrımıza olabileceğidir. Yaşamın ve yaşamın getirdiği olayların bu genişlikte karşılanması lazımdır. Ortalama insan için bu kabulde olabilmek hiç kolay değildir. Çünkü, yeri sonsuzluk boyutunda olan ruhsal olgunluk, çoğunlukla güzel koşullarda değil, zorluklarla sıkıntılarla kazanılır. Hoşumuza gitmese de böyledir. Bu yolda başa gelenlere katlanmak, ruhsal nitelik ister. Halil Cibran, “ızdırap, idraki kılıflayan kabuğun kırılmasıdır” der. Demek ki hep kaçınmak istediğimiz ızdıraplar, gerçek bir anlayışın oluşmasına hizmet içindir. Daha üst bilgilere göre, evrenlerde her şeyi idare eden bir yer vardır. O yer kime, neyi, ne zaman, ne kadar vereceğini bilir. Ama biz bilemeyiz. Bu gerçek halk arasında “dağına göre duman” ifadesiyle yerini bulur. Konumumuzu, bu gerçeği içten kabul ederek tarif edebildiğimiz ölçüde işimiz kolaylaşır. Kabulsüzlük ve isyanlar, zamanları hayırsız kılar. Oysa kabulde olan için aynı zaman dilimi hayırlı zamandır.

Osman Türkmenler
  
(Güncelleme : 08/04/2006)
 

 

Çocukluğumdan beri duyduğum; Sabahın hayır olsun, hayırlı akşamlar, günün hayırla dolsun şeklindedir. İnsanların yaşadığı ve yaşayacağı zaman dilimlerinde iyi olaylarla karşılaşması, felaketlerden, acılardan uzak olması, umuda sarılması, zamanını iyide ve doğruda kullanması, iyi ve güzel anlar geçirmesi dileği  anlamını içerir.

 

Genelde hayırlı zamandan anladığım: Bir işe sevgi ile başlamak ve bitirmek, kendini yalnız doğruya adamak, gönlünü yalnız ona vermeğe çalışmak, gönlünde korkuya yer vermemek, hiç kimsenin ardından kötü söz söylememek, kendi içine dönmek, aldıklarını, doğru bildiklerini, gönül süzgecinden geçirip aktarmak, büyük değişime uğramak, kabulü gerçekleştirmek, şerden uzak olmak gibi ilkeleri gerçekleştirdiği zamanlardır. Günün bazı anları da hayırlı zaman olarak vasıflandırılır.

 

Ancak; neyin hayırlı, neyin hayırsız olduğunu da kesin olarak bilemeyiz.

 

Çektiğimiz acı ve ızdıraplar, hastalıklar bir gerçeği bulmamız için olabilir. Hayır yolunda yaşamamız gereken bir deneyim olabilir. Ruhsal yaşamımızda kat edeceğimiz yollar olabilir.

 

Bir bilgide “Sizin en korktuğunuz şey ölümdür. Onda bile hayrınıza ne yücelikler var!” denilmektedir. Her bilgi de bir sırdır. Her olayı sabırla karşılayarak hayır yolunda adımlar atmamız, koşmamız gerekir.

 

Sevim MUTLU

 

(Güncelleme : 12/04/2006)




 

         Kuşkusuz bütün zamanlar hayırlıdır, eğer hangi eylemin hangi zamanda yapılabileceği konusunda bir farkındalık yaratmışsak. Her eyleminin hayır bağlantısını da düşünebilen kişi, eylemin hayra dönmesi için gerekli zamanı da kaçırmayacaktır. İnsan hem dünya işleri ile kendine ve çevresine hizmet etmekten sorumludur, hem ruhsal bağlantı ile ulaşabildiği gerçekleri, dünya işlerinin harcına katmak zorundadır. İnsan, fizik ve ruhsal açıdan sağlıklı, yüksek titreşimli olarak kendisine ve çevresine erişebildiği en  yüksek bir ruhsal hizmetle yükümlüdür. İnsan her konuda hizmetle gelişen bir yapıdır.

         Hayırlı zamanı işaretleyen pek çok ata sözü vardır. “Ağaç yaşken eğilir. Demir tavında dövülür. Erken kalkan yol alır. Geçti Bor’un Pazarı.” 

         Yaşama böyle baktığımız zaman, ister dünyasal,  ister düşünsel ve ruhsal her türlü eylemin kendine has bir zamanı vardır. O eylem için işaret edilen zaman hayırlı zamandır. Genelde sabahın erken saatlerinin hayırlı olduğu düşünülür. Çünkü insanlar bu zamanı uyku ile geçirmeye meyillidir. O saatte uyursak o uyku hayırlı olmadığı gibi, o saatlerin ibadet, ruhsal gerçekler üzerine düşünceler üzerinde olan kişilere getirdiği nice ilham, nice büyük gerçeğin bilgisi armağanlarını kaçırmış,  bir hayrı hayırsızlığa çevirmiş oluruz.

         Öyle ise biz her anı hayır olan zamanı bazen hayrı gerçekleştirmek ve büyütmek için kullanırız, ya da hayrı olmayan zamana dönüştürür ve hayırla aramızda gittikçe açılan bir açı meydana getiririz. Ancak sistem o kadar affedici ve müşfiktir ki, “her anınızdan O’na giden bir yol vardır” müjdesiyle hayra dönüşü işaretlemiştir. Tabii biz yolumuzu tamamen kaybetmemişsek.

 

Güney Haştemoğlu

 

(Güncelleme: 26/04/2006)

<< geri
Ana Sayfa | Hakkımızda | Ziyaretçi Defteri Bugüne kadar sitemizi 94200140 kişi ziyaret etti, Şu anda 473 kişi sitede.