TENKİT KENDİNE, BİLGİ EHLİNE, SEVGİ SEVENEDİR...

SAYFA 1 SAYFA 2 SAYFA 3 SAYFA 4 SAYFA 5 ARŞİV
  Bugün: 2 Mayıs 2024 Perşembe

Bize Ulaşmak İçin
[email protected]
Yazdırılabilir Versiyon


Dört Element

           Element deyimi, Grekçede “elementa” kelimesinden türemiştir. Anlamı merdiven basamaklarına tırmanmaya başlamaktır. Bir bilim veya metodun ilk basamakları anlamına gelen bu kelime, kimyada farklı atom yapısına sahip 108 madde türüdür. Ancak simya, astroloji ve diğer kadim okült bilimlerde söz edilen geçen elementler farklıdır. Gerçek bir ezoterik örgüt veya okulda, ezoterik açıdan elementleri tanımak bir okült eğitiminin ilk sırlarının çözülmesiyle gerçekleşir. Bu sırların insanda gerçekleşebilmesi bazı niteliklere sahip olmayı gerektirir. Bu açıdan biz bedenliler açısından birer sırdırlar, çünkü fizik ortamın idrak sınırlarının ötesindedirler ve tam anlaşılması için bazı içsel anahtarlara sahip olmamız gerekir. Bu da yalnızca kendi liyakat ve içsel çabamızla kazanılır.

           Kadim bilgilerde yedi elementten söz edilir. Ancak dördün üzerindeki elementler seyyal oldukları için genelde söz konusu olunmaz. Esas olan dört elementtir. Bunlar hava, ateş, su ve toprak’tır. Evrende her şeyin onlardan oluştuğu söylenir. Kadimler bu unsurların kendilerini değil, içerdiği prensipleri izahlamışlardır. Ateş elementi denildiği zaman akla bir tutuşma değil de ateşi meydana getiren ve simgelediği öz nitelik gelmelidir. Örneğin yeni görme duyusu yerine zihinsel göz veya sezgi düşünülmelidir.
 

           Eski bir inanca göre her element dört ayrı unsurdan ikisini içerir. Bu dört unsur, sıcaklık, kuruluk, ıslaklık ve soğukluktur. Ateş sıcak ve kurudur; hava sıcak ve ıslaktır; su soğuk ve ıslaktır ve toprak soğuk ve kurudur. Platon’a göre ateş parlak, ince ve hareketli; hava karanlık, ince ve hareketli; su karanlık, kalın ve hareketli ve toprak karanlık, kalın ve hareketsizdir.

           Carl Gustav Jung’a göre hava ve ateş erkek unsuru ve toprak ve su da dişi ve pasif unsuru içerir, bu sınıflandırma kadim öğretilerden alınmıştır. Batı tradisyonunda yukarı bakan üçgen ateşi ve aşağı bakan üçgen suyu simgeler. Hava ve toprakta biri yukarı ve biri aşağı bakan üçgenlerle simgelenir fakat ortalarında çizgi vardır. Ateş suyun zıttıdır ve hava toprağın zıttıdır. Ayrıca su ve toprak yer çekimine tabi olup ağırdır ve aşağı düşer, hava ve ateş ise tam tersine hafiftir, uçucudur ve yükselir. 

(Güncelleme: 21/07/2007)
 

<< geri
Ana Sayfa | Hakkımızda | Ziyaretçi Defteri Bugüne kadar sitemizi  kişi ziyaret etti, Şu anda  kişi sitede.