TENKİT KENDİNE, BİLGİ EHLİNE, SEVGİ SEVENEDİR...

SAYFA 1 SAYFA 2 SAYFA 3 * RUHSAL BİLGİ SİTESİ * DOĞRU YAŞAM BİLGİLERİ *                                 *ARAMADIĞIMIZ  HAZİNEYİ  BULAMAYIZ.* SAYFA 4 SAYFA 5 ARŞİV
  Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar

Bize Ulaşmak İçin
[email protected]
Yazdırılabilir Versiyon

 

Kalbin Tek İsteği

 

           Deepak Chopra, “Derindeki Yara” adlı kitabında (sayfa: 30) insanın psikolojik veya ruhsal olarak en temel gereksinmelerini şöyle sıralıyor: güvenlik gereksinimi / ait olma gereksinimi / başkaları tarafından kabul edilme gereksinimi / önemsenme gereksinimi / kendimizi özgürce ifade etme gereksinimi / sevgi gereksinimi. Kuşkusuz bu gereksinimleri tam olarak karşılanan kişi her yönden sağlıklı gelişir, mutludur, yaratıcıdır, sevgi doludur.

 

           Ancak yaşamda bu gereksinimlerin değil tamamını, birini dahi yaşayamamış pek çok insan var. Şu gün insanlığın yaşadığı trajedilerin perde arkasında bu yoksunluk var ve ne yazık ki yoksunlar, diğer yoksunlardan medet umuyor, yani insanlar bunları hep bir diğerinden sağlamaya çalışıyor. Çocuklar için bu doğaldır. Ama belli bir yaştan, düşünebilme yeteneğinin kazanılmasından sonra kişi doğru adrese yönelebilmelidir. Şöyle ki; Güvenlik mi? O’ bizi koruyor. Ait olma mı? Ruhsal bir sistemin parçasıyız ve sistem her an yanı başımızda. Önemsenme mi? Kimse bizi O’nun kadar önemseyemez.  Kendimizi özgürce ifade etmek mi? O’ zaten bizden bunu istiyor. Ya sevgi? O’  gerçekte bizi sevgisinden yaratmış ve bugün asla anlayamayacağımız bir yükseklikte seviliyoruz.

 

           Bütün mesele; bu durumu içte hissetmekte, hissedişimize engel olan bilgileri, alışkanlıkları, ön yargıları kaldırabilmekte, arınmakta ve en önemlisi isteklerimizi gözden geçirmekte. “Arınmış bir kalp, tek bir şey isteyen kalptir” (Danimarkalı bir filozof) Yunus Emre o “tek bir şey”i anlamıştır: “Cennet falan istemiyorum, sen onu başkalarına ver. Bana Seni gerek, Seni.”  İsteğimizi böyle “tek”e indirebildiğimizde, o yoksunluğu bizde acı yaratan gereksinimlerin Yücelik tarafından nasıl karşılandığını görürüz. Şu da var ki bu, dünyadan kopmak değildir. Sadece isteklerimizi, eylemlerimizi o bir Tek Şey’den geçirerek, insanlığa hizmet etmektir.

 

Güney Haştemoğlu

 

15.10.2007

<< geri
Ana Sayfa | Hakkımızda | Ziyaretçi Defteri Bugüne kadar sitemizi  kişi ziyaret etti, Şu anda  kişi sitede.