TENKİT KENDİNE, BİLGİ EHLİNE, SEVGİ SEVENEDİR...

SAYFA 1 SAYFA 2 SAYFA 3 * RUHSAL BİLGİ SİTESİ * DOĞRU YAŞAM BİLGİLERİ *                                 *ARAMADIĞIMIZ  HAZİNEYİ  BULAMAYIZ.* SAYFA 4 SAYFA 5 ARŞİV
  Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma

  ZAMAN SONRASINA ...
  SAHİP OLMA DUYGUMUZ
  İRADE NİYETLE GÜÇLENİR
  YEDİ SES, YEDİ RENK...
  GÖNÜL DEĞERLERİMİZ -1
  KAZANÇ EMEK KARŞILIĞIDIR
  UYANIŞ İÇİN BAŞLANGIÇ
  UYANIŞ İÇİN AKTİFLEŞME
  DİLEKLER GERÇEĞE AİT...
  BİLGİ, HİZMET VE GÜÇ
  KOŞULSUZ SEVGİ NEDİR?
  ZAMAN IŞIK ANAHTARDIR
  VİCDANDA YASA, GÖNÜLDE O'
  ANLAMAK AHENK SAĞLAR
  İKİNCİ ZAMAN
  ZAMANI YAŞIYOR OLMAK
  İYİ VE DOĞRU
  DİKKAT ÜST BİLİNCİMİZİN...
  SEVGİ VE YAŞAM
  ZİHİN VE SEVGİ
  İYİLİK BÖYLE BİR ŞEYDİR
  UMUDU DAHA GENİŞ DÜŞÜNMEK
  HAYRI BİLMEK O'NA ERMEKTİR
  EYLEM YOKSA BİLGİ...
  IŞIK OLMAK
  KORKU VE ENDİŞE
  BİRLEŞTİRİLEN DEĞERLER
  BAŞEDEMEDİĞİMİZ SINAVLAR
  DÜNYA OYUNU...
  SEVGİ ÜZERİNE...
  RUHSAL İNCELİK
  ŞUUR VE BOYUT ANLAMLARI
  GÜCÜN KAYNAĞI AŞK...
  GERÇEĞİN GÜCÜNÜ GİYİNMEK
  TV'DE NELER VAR?
  ÖZGÜR MÜYÜZ?
  KURTULUŞ KENDİNİ BİLMEKTİR
  BİLGİ, SEVGİ VE HAYIR
  RUHSAL DENGE VE DÜZEN
  RUHSAL GERÇEK
  GERÇEK BİZ KİMİZ?
  RUHSAL YOLUN ÖNCELİKLERİ
  BİRLİK VE HAYIR İLİŞKİSİ
  BÜTÜNLENMEK
  ALLAH İNANCI
  TV'DE NELER VAR?
  RUHSAL ÖZGÜRLÜK
  ÖZGÜR OLMAK
  DİLEKLERİMİZ
  ÖZ BİLGİ
  HİZMET YARATMAK
  O'NUN ADALETİNİ ANLAMAK
  İLAHİ ADALETİN TECELLİSİ
  KADERİMİZİ BİZ Mİ YARATIYORUZ?
  SEVGİ VE AYDINLANMA
  TV'DE NELER VAR?
  YÜKSEK HİSSEDİŞ
  HAYRI BİLMEK
  SEVGİ VE KENDİNİ BİLME
  SEVGİ VE İNSANÎ DEĞERLER
  YENİ BOYUTA HAZIR MIYIZ?
  TV'DE NELER VAR?
  KARDEŞLİK ANLAMI
  YALAN SÖYLEMEK
  O'NUN SELAMI
  ATEŞ VE YANMAK
  DÜŞÜNCE SEVGİ VE İYİ OLMAK
  ANLAMAK DÜŞÜNMEK ARAMAK
  SEVGİ, İNANÇ, BİLGİ, VE NEŞE
  TV'DE NELER VAR?
  VAROLUŞ SORUMLULUĞU
  İNSANIN ÖZ DÜZENİ
  RUHSAL BİLGİYE UYMAK
  ŞUURLANMA
  KENDİMİZİN SORUMLULUĞU
  YALNIZ İYİLİK
  BERABERLİKTEN BİRLİĞE
  BİLGİNİN HAKEDİLİŞİ
  İNANMAK İLE YAPMAK
  İNANÇ VE SABIR
Bize Ulaşmak İçin
[email protected]
Yazdırılabilir Versiyon


Birlik Bilinci


           Bilim dünyası birdenbire alt üst olmuştu. 1982 yılında, Paris’teki kuramsal ve uygulamalı optik enstitüsünde, 20. yüzyılın en önemli deneylerinden biri gerçekleşmişti. Einstein-Podolsky-Rosen paradoksu üzerinde çalışan fizikçi Alain Aspect ve ekibi, kuantum fizikte ”nonlocality / mekânsızlık” olarak bilinen teoriyi ispatlayarak, Einstein’i yalancı çıkarmışlardı.

           Fizik evrenimizi oluşturan atomaltı parçacıkları, aralarındaki mesafe ne olursa olsun birbirleriyle iletişim halindeydiler. Evrenin bir yerindeki atomaltı parçacığı, evrenin diğer bir yerindeki atomaltı parçacığı ile herhangi bir sinyal göndermeden iletişim kuruyordu. Yani her an, birbirlerinin ne yaptıklarından haberdardılar. Zaman ve mekânla sınırlanmadan. Oysa ki Einstein, ”Gerçeğin makul izahının buna izin vermeyeceğini,” söyleyerek, hiçbir bilginin saniyede 300 bin kilometre hızla hareket eden ışığı aşamayacağını savunmuştu.

           Aspect’in bu deneyi, evrendeki her şeyin birbiriyle bağlantılı olduğunu iddia ederek ”bütünselliğin” gerçekliğine işaret eden mistik görüşün de ispatıydı. ”Evren bir hologramdır,” diyen meşhur fizikçi David Bohm ise bir adım daha ileri giderek, atomaltı parçacıklarının ayrılığının bir illüzyondan ibaret olduğunu kanıtladı. Biyologların son bulguları ise çok ilginç. Biyolojik ritimleri, kozmosun ritimleriyle aynı olan ”mikrokozmos” insanın bedenindeki 53 trilyon hücrenin her biri birbirlerine sinyal göndermeden, saniyede 5 trilyon işlev görüyor.

           Uzun lafın kısası, bize uzaktan göz kırpan yıldızlar ve galaksiler, evren denilen sonsuz bilinç okyanusundaki her şey gibi, kendi içimizden başka bir yerde değiller... Ama biz; kim ne derse desin, değişken bir ümitkârlıkla acılarımızdan, çatışmalarımızdan, korkularımızdan, yargılarımızdan kurtulmaya çabalarken, hâlâ ayrılık sanrısına yeniliyoruz. Gerçeği hissedemediğimiz, yaşayamadığımız için.

           ”Dünyayla karşı karşıya durduğumuzu, kopuk ve ayrı olduğumuzu hissetmenin, düşünce ve eylem üzerinde çok büyük etkisi vardır,” diyen Allan Watts, Güvencesizlikteki Bilgelik adlı kitabında şöyle sürdürüyor sözlerini: ”Filozoflar, örneğin, genellikle evrenle ilgili söylediklerinin aynı zamanda kendileri ve kendi sözleri için de geçerli olduğunu anlamakta güçlük çekerler. Evren anlamsızsa, bunun böyle olduğunu belirten ifade de anlamsızdır. Bu dünya acımasız bir tuzaksa, onu suçlayan da böyledir tencere dibin kara, seninki benden kara.”

           Yaşamın bir sinema ekranı gibi sadece kendi algılarımızın projeksiyonlarıyla renklenip, şekillendiğini ve bunu da bize geri yansıttığını fark edip, kabullendiğimizde; tüm yaralarımıza merhem gibi gelecek mucizevi bir hafiflik benliğimizi saracak. İşte bu, ”her şeyi olduğu gibi kabul edin,” klişesinin gizlediği sihirli bir formüldür.

           Dış dünyanın içimizdeki duygu ve düşüncelerin yansımasından ibaret olduğunu savunan, Fransız üstat Jean Klein”ın öğrencisi Erik Baret, Le Sacre du Dragon Vert isimli yapıtında bakın ne diyor: ”Duyguların gelmesine izin verin: Keder, sevinç, kıskançlık, korku, endişe, bırakın yaşamın tüm modaliteleri kendilerini ifade etsinler. Göreceksiniz ki, bütün bunlar sizsiniz; var olan her şey sizsiniz. Başkasında tahammül ve tolere edemediğiniz kendinizdir. Dışarıda olan bir şey yoktur.” Yutulması biraz zor bir lokma değil mi bu, Değerli Okurlarım? Ama bilgelik kolay kazanılmıyor. ”Birlik bilincine” çabasız ulaşılmıyor.

           Kadim bilgiler ve onları yineleyen bilgeler, ”İçinize dönün; kendinizi keşfettiğinizde, Tanrı’yı orada bulacaksınız,” dememişler miydi? Yukarıda anlatılanlar doğruysa eğer; kendimizden kaçmamız, farklılık, ayrılık ve ayrıcalık taslayarak aydınlanmamız mümkün değil.

           Uykusundan uyanarak, yavaş yavaş düşlerinin farkında olmaya başlayan insanoğlunu bütünlüğe ve evrenselliğe davet ediyor, evrenin sevgi ve şefkatle titreyen ruhu. Yok artık, ”Biz, siz, onlar” teranesi! Egonun tekelciliğindeki bilgi hazinesi. Hepimiz el ele, kucak kucağa, kalp kalbe geçeceğiz nicedir vaadi edilen cennetin eşiğini.

           Bütün parçasını geride bırakabilir mi?

Işık Menderes, Radikal- Cumartesi, 06/03/2004

(Güncelleme: 13/10/2006)

<< geri
Ana Sayfa | Hakkımızda | Ziyaretçi Defteri Bugüne kadar sitemizi 93925049 kişi ziyaret etti, Şu anda 190 kişi sitede.