TENKİT KENDİNE, BİLGİ EHLİNE, SEVGİ SEVENEDİR...

SAYFA 1 SAYFA 2 SAYFA 3 * RUHSAL BİLGİ SİTESİ * DOĞRU YAŞAM BİLGİLERİ *                                 *ARAMADIĞIMIZ  HAZİNEYİ  BULAMAYIZ.* SAYFA 4 SAYFA 5 ARŞİV
  Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe

  ZAMAN SONRASINA ...
  SAHİP OLMA DUYGUMUZ
  İRADE NİYETLE GÜÇLENİR
  YEDİ SES, YEDİ RENK...
  GÖNÜL DEĞERLERİMİZ -1
  KAZANÇ EMEK KARŞILIĞIDIR
  UYANIŞ İÇİN BAŞLANGIÇ
  UYANIŞ İÇİN AKTİFLEŞME
  DİLEKLER GERÇEĞE AİT...
  BİLGİ, HİZMET VE GÜÇ
  KOŞULSUZ SEVGİ NEDİR?
  ZAMAN IŞIK ANAHTARDIR
  VİCDANDA YASA, GÖNÜLDE O'
  ANLAMAK AHENK SAĞLAR
  İKİNCİ ZAMAN
  ZAMANI YAŞIYOR OLMAK
  İYİ VE DOĞRU
  DİKKAT ÜST BİLİNCİMİZİN...
  SEVGİ VE YAŞAM
  ZİHİN VE SEVGİ
  İYİLİK BÖYLE BİR ŞEYDİR
  UMUDU DAHA GENİŞ DÜŞÜNMEK
  HAYRI BİLMEK O'NA ERMEKTİR
  EYLEM YOKSA BİLGİ...
  IŞIK OLMAK
  KORKU VE ENDİŞE
  BİRLEŞTİRİLEN DEĞERLER
  BAŞEDEMEDİĞİMİZ SINAVLAR
  DÜNYA OYUNU...
  SEVGİ ÜZERİNE...
  RUHSAL İNCELİK
  ŞUUR VE BOYUT ANLAMLARI
  GÜCÜN KAYNAĞI AŞK...
  GERÇEĞİN GÜCÜNÜ GİYİNMEK
  TV'DE NELER VAR?
  ÖZGÜR MÜYÜZ?
  KURTULUŞ KENDİNİ BİLMEKTİR
  BİLGİ, SEVGİ VE HAYIR
  RUHSAL DENGE VE DÜZEN
  RUHSAL GERÇEK
  GERÇEK BİZ KİMİZ?
  RUHSAL YOLUN ÖNCELİKLERİ
  BİRLİK VE HAYIR İLİŞKİSİ
  BÜTÜNLENMEK
  ALLAH İNANCI
  TV'DE NELER VAR?
  RUHSAL ÖZGÜRLÜK
  ÖZGÜR OLMAK
  DİLEKLERİMİZ
  ÖZ BİLGİ
  HİZMET YARATMAK
  O'NUN ADALETİNİ ANLAMAK
  İLAHİ ADALETİN TECELLİSİ
  KADERİMİZİ BİZ Mİ YARATIYORUZ?
  SEVGİ VE AYDINLANMA
  TV'DE NELER VAR?
  YÜKSEK HİSSEDİŞ
  HAYRI BİLMEK
  SEVGİ VE KENDİNİ BİLME
  SEVGİ VE İNSANÎ DEĞERLER
  YENİ BOYUTA HAZIR MIYIZ?
  TV'DE NELER VAR?
  KARDEŞLİK ANLAMI
  YALAN SÖYLEMEK
  O'NUN SELAMI
  ATEŞ VE YANMAK
  DÜŞÜNCE SEVGİ VE İYİ OLMAK
  ANLAMAK DÜŞÜNMEK ARAMAK
  SEVGİ, İNANÇ, BİLGİ, VE NEŞE
  TV'DE NELER VAR?
  VAROLUŞ SORUMLULUĞU
  İNSANIN ÖZ DÜZENİ
  RUHSAL BİLGİYE UYMAK
  ŞUURLANMA
  KENDİMİZİN SORUMLULUĞU
  YALNIZ İYİLİK
  BERABERLİKTEN BİRLİĞE
  BİLGİNİN HAKEDİLİŞİ
  İNANMAK İLE YAPMAK
  İNANÇ VE SABIR
Bize Ulaşmak İçin
[email protected]
Yazdırılabilir Versiyon


HAFTANIN SORUSU
OKUYUCU YAZILARI

 

 

Merhamet duygusu neye yarar, sınırları ne olmalıdır?

 

 

 

Merhamet sempati veya empati sonucu kendinden başka olan bir varlığın zor durumunu, anlamak veya çektiği acıyı hissetmek paylaşmaktır.

Sempati bir duyguyu birlikte yaşamaktır. Empati ise aynı duyguyu, acıyı veya öfkeyi birlikte yaşamak değil ama anlamaktır. Sempati duygusal, empati şuursaldır. O halde merhametin sınırları, sonuçları bizim şuur seviyemize göre değişir. Koşullu sevgi seviyesinde merhamet de koşulludur.

O’nun Sevgisini anlayamadığımız gibi, O’nun varlıklar üzerindeki merhametini de anlayamayız. Çünkü bizler koşullu ve duygusal merhamet seviyesinde olduğumuz için dünyamızda cereyan eden pek çok olay bizim merhamet anlayışımıza uymaz.

Bizden beklenen bir üst realitenin merhametidir. O yüksek merhameti yaşadığımızda, örneğin merhametten maraz doğar gibi düşüncelerin yeri kalmaz. Çünkü iyilik, doğruluk, karşılıksız hizmet, bilgi ve sevgi içeren merhametten maraz doğmaz. Bu şuurla, bu farkındalık çabasıyla gösterdiğimiz merhamette her şeye rağmen şuur yetersizliğimiz nedenile bir takım eksikler bulunsa bile İlahi Sistem bu eksikleri tamamlar ve sonuçlar hayır olur.

Merhamet bir yardım eylemiyle birlikte ise merhamettir. Merhamet duyuyorum ama yardım için hiçbir şey yapmıyorsam bu merhamet sayılmaz.

Kendilerini ruhsal yaşama adadıklarını düşünenlerin merhameti tüm insanlık, dünya üzerindeki tüm varlıklar üzerinden olmalıdır. Benim elimden tek başına ne gelir ki düşüncesi ruhsal çalışma yapanlara göre değildir. Ruhsal çalışma içinde olanların merhameti bir an evvel sevgiye aykırı her duyguyu terk etmek, Yüce Sistem enerjilerinin yeryüzüne inmesini sağlamak, şiddetin bir parçası değil sevginin bir parçası olmaktır.

Sevginin bir parçası olduğumuzda yeryüzünün şiddetten, nefretten, korkudan arınacağı, yağmurların bereket getireceği, toprağın tertemiz ürünler vereceği bilgisi vardır.

Tüm spiritüalist inanç sahipleri için merhamet, kitlesel zihnin üzerine yükselmek, böylece yeryüzündeki varlıkların acılarının gerçek kaynağı olan şiddet, nefret ve korkunun sönümlenmesine çalışmaktır. Ruhsal bilgilerin uzağında olanlar bunu kabulde zorlanabilirler. Ama sizler ve bizler bunu bilmekle yükümlüyüz. 

Güney Haştemoğlu – 25.7.2011 *ruhsalboyut.com*

 

 

 

Merhamet,  ancak nedenlerin nedenlerine vakıf, maksat ve gayenin sırrına sahip olan Allah’a mahsustur. İnsanın insana merhameti ise, ne kadar mahzun olsa da benlik, üstünlük taslamak, ego ve nefis tatminidir. Merhamet, zamanımızda hala karmaların evrim düzeylerini belirlediği, eksik ve noksan yaşam biçimlerini tamamlayan unsurlardan biri halindedir. Deneme ve yanılma ile deneyimlediğimiz hayatlarımızda düzeltme, onarım ve telafi önemli bir yer tuttuğundan, merhamet mekanizması kendine alan bulmaktadır. Merhametin bin bir çeşit yolları ile birilerinin yaşam alanlarını suiistimal etmiş olduğumuz gibi, bizlerin de yaşam alanlarını suiistimal edenler olmaktadır. Bu ihlal edişler bireysel olduğu gibi toplumsalda olabilmektedir.  

Tekâmül sürecinde mevcut bilgi, bilinç ve farkındalığın eksik ve noksan olduğu yaşamlarda kişilerin merhamet kanalıyla kişilere müdahalesi hep olagelmiş negatif bir eylemdir. Müdahaleler fiili olduğu gibi yansıma ve duygusal tarzlarda olmaktadır. Bu durum varlık oluşunu, şahsiyetini ve kişiliğini anlamayan ve niçin yaşamın içinde olduğundan habersiz insan ve toplumların kendilerinden ve varlıksal sorumluluklarından bir nevi kaçmalarıdır. Varlığın varlıktan umması, ona bel bağlaması ve bir beklenti içinde kendini hiçe sayması karşısında, istek ve arzularının türlü neden ve sebeplerle karşılanması, merhamet anlayışının olumsuz en kaba şekildeki yansımalarıdır.

Zaten merhametin zemin ve şartlarının oluşmuş olduğu yaşam ortamlarında etkilenmemek ve tesir altında kalmamak mümkün değildir. Hiç olmazsa merhamet duygusu bilgi, bilinç ve farkındalık içinde gerekli ve zaruri olduğu durumlarda ve dozunda olmak şartı ile kullanılabilir. Bütün masumiyetine rağmen her an etkilenip, tesir altında kalabilecek, merhamet duygusunun ego ve nefisle birlikte hareket edebileceğini göz ardı etmemek lazımdır. Gaye ve maksadı tekâmül etmek olan insanın hayatını deneyimleyerek kendini yükseltme yolunda yürümesi asli görevidir. Merhamet duygusunun insanın tekâmül yolunda vasıta ve yardımcı olması ancak fayda sağlayabilir. Oysa insanın insana saygısının bilgi, bilinç ve farkındalığında olunmadığında ise zamanla fark edilebilecek iki taraflı bir deformasyon ve dejenerasyon meydana getirir.

Orhan Yarat – 25.7.2011 *ruhsalboyut.com*

 

 

 

Merhamet duygusu iki ucu keskin bıçak gibidir. Egoyu besleyen bir duygu da olabilir, sevgiyi besleyen de. Bunun ayrımına varmak ve merhameti sınırlarında tutmak bir erdemdir.

Sevgiden kaynaklanan merhamet duyma duygusu, insanı ruhsal anlamda geliştiren bir duygudur. Acıma ile merhamet etme duygusu ise egoya aittir. Bunun farkındalığında olmak da ruhsal anlamda çalışma içerisinde olmak ile mümkün olabilir. İnsanlar çoğu zaman duygularının neden kaynaklandığını düşünmeden hareket eder. Olumlu gibi görünen çoğu duygunun altında da aslında olumsuz duygular yatıyor olabilir. Örneğin bir fakire maddi destek de bulunan kişi "yardıma ihtiyacı var" duygusu yerine "ben yardım ediyorum, benim yardımıma muhtaç" diye düşünüyor olabilir. Bizim olumlu ya da olumsuz olarak yorumladığımız davranışlar, aslında kendi içinde bambaşka bir gerçekliğe sahip olabilirler. Bu yüzden merhamet etmek kendini tanıyan kişi için -eğer egosunu bir kenara koyabiliyorsa- bir görevdir. Ama içinde kötü bir duyguyu barındırıyorsa kişinin ruhsal anlamda felaketi olur.

Bizler bazen en yakınımızdakine merhamet duyamazken binlerce km. ötemizdekilere de duyabiliyoruz. Belki de elimizin ulaşamayacağı yerdeki insanlara merhamet duymak bizleri yardım etme sorumluluğundan kurtardığı için bu şekilde davranıyoruz. Sevgi koşulsuzsa ve herkesi aynı şekilde kucaklamak gerekiyorsa, öncelikli olarak en yakınımızda, ulaşabileceğimizden başlamalı bir şekilde eyleme geçmemiz gerekir. Sonucunda eylem olmayan bir merhamet duygusu gerçek değildir.

Şehnaz Çalışkan Demir – 26.7.2011 *ruhsalboyut.com*

 

 

 

<< geri
Ana Sayfa | Hakkımızda | Ziyaretçi Defteri Bugüne kadar sitemizi 93410412 kişi ziyaret etti, Şu anda 205 kişi sitede.