TENKİT KENDİNE, BİLGİ EHLİNE, SEVGİ SEVENEDİR...

SAYFA 1 SAYFA 2 SAYFA 3 SAYFA 4 SAYFA 5 ARŞİV
  Bugün: 30 Nisan 2024 Salı

Bize Ulaşmak İçin
[email protected]
Yazdırılabilir Versiyon


Sorumluluk Sınırlarını Bilmek

         Her bireyin yaşamı gereği kendinden başlamak üzere çevresine ve oradan da geniş bir toplum yapısına kadar uzanan sorumlulukları vardır. Sorumluluk sınırlarını içsel olarak duymak ve bir teklik içinde görmek anlamı, bulunması ya da yapması gerekenin yaşamında yerine getirilmesidir.
 
         Sorumluluklarda sınırlar, bireyin idrak ve başarısına göre oluşur. Sorumluluk duymak her şeyden önce bir hissedişin sonucudur. Hissedip üzerine düşen bir vazife olarak değerlendiren birey, adımlarını bulunması gerekene doğru atar. Orada amaçladığı, kendinin bir rolünün olacağı yeri kabullenmesidir. Onu yerine getirdiğinde manevî bir tatminlik ve buna bağlı bir huzur duyar.

         İşin içinde olduğu sınırları bilen birey, kendine bir amaç oluşturmuştur. Bu amacı da gereken yerde gerçekleştirmesi,  bir yaşam şeklidir. Bundaki başarıları da ruhsal yönden, güçlü olmasını sağlar. Şayet amacını oluşturduğu ve böylece beraberlik gücünü taşıdığı yerde bir sebeple bulunamıyorsa güçsüz kalması söz konusu olacaktır.

         Başarısız olmak, güçsüzlüğü başka alanlara da taşımaktır. Moral ve umut ufuklarının aydınlığından mahrum kalmaktır. Aydınlığın olmadığı yerde tutacaklarımızı bilinçli olarak görmek mümkün değildir. Vazifelerde yalnızca bir kez bulunmak, haiz bulunduğumuz gücün de kaybı anlamındadır.

         Sorumluluk dağıtılması gereken bir duygudur. Birey örneklediğiyle bunun en güzel şeklini yerine getirir. Eyleminin nerede ve ne şekilde kullanacağını bilmesi sorumluluk sınırlarının tayinini ifade eder. Kendini ve karşısındakini huzurlu bırakmadan, sevinç ve sevgi yaratmaya kadar olan davranışlar sorumluluk sınırlarının açık izahıdır. Bunlar sınırların bilinmesi ve doğruluk anlamıdır da.

         Zihinlerde olumlu açılışlar meydana getirmek veya bu yönde davranış göstermek de aynı şekilde korunan sınırlarda karşısındakinin hak sınırlarının da bilinmesine yol açar. Bu şekilde aşırılığa yer vermeyen aynı zamanda yetersiz kalmaya da sebep teşkil etmemek sorumluluğu taşımak anlamıdır. Bu gözetimi yüksek duyguyla benimsemiş olmak sorumluluk sınırlarını bilmek olacaktır.

(Güncelleme : 02/03/2006) 

<< geri
Ana Sayfa | Hakkımızda | Ziyaretçi Defteri Bugüne kadar sitemizi  kişi ziyaret etti, Şu anda  kişi sitede.