TENKİT KENDİNE, BİLGİ EHLİNE, SEVGİ SEVENEDİR...

SAYFA 1 SAYFA 2 SAYFA 3 * RUHSAL BİLGİ SİTESİ * DOĞRU YAŞAM BİLGİLERİ *                                 *ARAMADIĞIMIZ  HAZİNEYİ  BULAMAYIZ.* SAYFA 4 SAYFA 5 ARŞİV
  Bugün: 3 Mayıs 2024 Cuma

Bize Ulaşmak İçin
[email protected]
Yazdırılabilir Versiyon

 

Kelebek Etkisi

         Bir sistemin başlangıç verilerindeki ufak değişikliklerin, büyük ve öngörülemez sonuçlar doğurabilmesine verilen isim. Bu isim, Edward  N. Lorenz’in hava durumuyla verdiği örnekten geliyor: “Amazon Ormanları’nda bir kelebeğin kanat çırpması, Avrupa’da fırtına kopmasına sebep olabilir.”

         Kelebek Etkisi’ni 1963 yılında Edward N. Lorenz bilgisayarıyla hava durumuyla ilgili hesaplar yaparken buldu. İlk hesaplamasında 0,5 06127 sayısını başlangıç verisi olarak kullandı. İkinci hesaplamada ise 0,506 sayısını verdi. İki sayı arasında sadece yaklaşık 1/1000 (binde bir), yani bir kelebeğin kanat çırpmasının yarattığı rüzgar kadar küçük bir fark olmasına rağmen, süreç içinde ikinci hesap birinci hesaba karşın çok farklı neticeler verdi.

         Ayrıca Lorenz’in diferansiyel denklemini AB-3 metodu kullanılarak simule ettikten sonra x ve z eksenlerinin birbirine karşı çizmesi ile elde edilen şeklin kelebeğe benzemesi nedeniyle de bu ismin kullanıldığı öne sürülür.

         Öyle ya da böyle, hayatınızdaki minik ayrıntıları küçümsemeyin, büyük değişikliklerin habercisi olabilirler.

(Güncelleme: 12/06/2007)

<< geri
Ana Sayfa | Hakkımızda | Ziyaretçi Defteri Bugüne kadar sitemizi  kişi ziyaret etti, Şu anda  kişi sitede.