TENKİT KENDİNE, BİLGİ EHLİNE, SEVGİ SEVENEDİR...

SAYFA 1 SAYFA 2 SAYFA 3 * RUHSAL BİLGİ SİTESİ * DOĞRU YAŞAM BİLGİLERİ *                                 *ARAMADIĞIMIZ  HAZİNEYİ  BULAMAYIZ.* SAYFA 4 SAYFA 5 ARŞİV
  Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi

  ZAMAN SONRASINA ...
  SAHİP OLMA DUYGUMUZ
  İRADE NİYETLE GÜÇLENİR
  YEDİ SES, YEDİ RENK...
  GÖNÜL DEĞERLERİMİZ -1
  KAZANÇ EMEK KARŞILIĞIDIR
  UYANIŞ İÇİN BAŞLANGIÇ
  UYANIŞ İÇİN AKTİFLEŞME
  DİLEKLER GERÇEĞE AİT...
  BİLGİ, HİZMET VE GÜÇ
  KOŞULSUZ SEVGİ NEDİR?
  ZAMAN IŞIK ANAHTARDIR
  VİCDANDA YASA, GÖNÜLDE O'
  ANLAMAK AHENK SAĞLAR
  İKİNCİ ZAMAN
  ZAMANI YAŞIYOR OLMAK
  İYİ VE DOĞRU
  DİKKAT ÜST BİLİNCİMİZİN...
  SEVGİ VE YAŞAM
  ZİHİN VE SEVGİ
  İYİLİK BÖYLE BİR ŞEYDİR
  UMUDU DAHA GENİŞ DÜŞÜNMEK
  HAYRI BİLMEK O'NA ERMEKTİR
  EYLEM YOKSA BİLGİ...
  IŞIK OLMAK
  KORKU VE ENDİŞE
  BİRLEŞTİRİLEN DEĞERLER
  BAŞEDEMEDİĞİMİZ SINAVLAR
  DÜNYA OYUNU...
  SEVGİ ÜZERİNE...
  RUHSAL İNCELİK
  ŞUUR VE BOYUT ANLAMLARI
  GÜCÜN KAYNAĞI AŞK...
  GERÇEĞİN GÜCÜNÜ GİYİNMEK
  TV'DE NELER VAR?
  ÖZGÜR MÜYÜZ?
  KURTULUŞ KENDİNİ BİLMEKTİR
  BİLGİ, SEVGİ VE HAYIR
  RUHSAL DENGE VE DÜZEN
  RUHSAL GERÇEK
  GERÇEK BİZ KİMİZ?
  RUHSAL YOLUN ÖNCELİKLERİ
  BİRLİK VE HAYIR İLİŞKİSİ
  BÜTÜNLENMEK
  ALLAH İNANCI
  TV'DE NELER VAR?
  RUHSAL ÖZGÜRLÜK
  ÖZGÜR OLMAK
  DİLEKLERİMİZ
  ÖZ BİLGİ
  HİZMET YARATMAK
  O'NUN ADALETİNİ ANLAMAK
  İLAHİ ADALETİN TECELLİSİ
  KADERİMİZİ BİZ Mİ YARATIYORUZ?
  SEVGİ VE AYDINLANMA
  TV'DE NELER VAR?
  YÜKSEK HİSSEDİŞ
  HAYRI BİLMEK
  SEVGİ VE KENDİNİ BİLME
  SEVGİ VE İNSANÎ DEĞERLER
  YENİ BOYUTA HAZIR MIYIZ?
  TV'DE NELER VAR?
  KARDEŞLİK ANLAMI
  YALAN SÖYLEMEK
  O'NUN SELAMI
  ATEŞ VE YANMAK
  DÜŞÜNCE SEVGİ VE İYİ OLMAK
  ANLAMAK DÜŞÜNMEK ARAMAK
  SEVGİ, İNANÇ, BİLGİ, VE NEŞE
  TV'DE NELER VAR?
  VAROLUŞ SORUMLULUĞU
  İNSANIN ÖZ DÜZENİ
  RUHSAL BİLGİYE UYMAK
  ŞUURLANMA
  KENDİMİZİN SORUMLULUĞU
  YALNIZ İYİLİK
  BERABERLİKTEN BİRLİĞE
  BİLGİNİN HAKEDİLİŞİ
  İNANMAK İLE YAPMAK
  İNANÇ VE SABIR
Bize Ulaşmak İçin
[email protected]
Yazdırılabilir Versiyon


Beynin Korkuya Verdiği Reaksiyon

 

           WASHINGTON - Bilim insanların korkularını kontrol etmeye başlıyor. Bilim adamları biri sıçrayıp bizi korkuttuğunda beynimizin içinde neler olduğunu şimdi daha iyi bildiklerini söylüyor. Korkunun beyni nasıl yönettiğini bilmek büyük bir tıp probleminin tedavisine yol açacaktır: mantıksız korkular heyecanlandırdığı zaman.

 

           Michigan Üniversitesinden psikoloji profesörü Stephen Maren "Birçok ilerleme sağlıyoruz, hayvanların temel incelemelerinden öğrendiklerimizi insanlara yardımcı olan klinik uygulamalarda kullanıyoruz. Şeyler çok önemli bir şekilde bir araya gelmeye başlıyor" Ulusal Zihin Sağlığı Enstitüsüne göre yaklaşık 40 milyon Amerikalı endişe sorunlarından rahatsız.

 

           Korku tekâmülsel hayatta kalmanın anahtarı olan temel en eski duygudur. Hayvanlar ile paylaştığımız bir duygudur. Psikologlar ezici korkunun gelişiminde genetiklerin büyük bir rol oynadığını söylüyor. Ama travmatik olaylar da büyük rol oynar. Pennsylvania Üniversitesinde korku araştırmacısı Ted Abel "Korku tuhaf, komik bir şey" dedi. "İnsanın yeterince korkuya ihtiyacı var, ama fazlasına değil."

 

           Connecticut'ta serbest yazar ve anne olan Armi Rowe, "Baskı altında genellikle sakin olan mantıklı tiplerden biri" olduğunu söyledi. Kartı dağlarda tehlikeli kayak yapan biriydi. Sonra bir gün ailesindeki bazı ciddi hastalıklar ile başa çıkmanın ortasında, tek başına araba kullanmaktan korkmaya başladı. Göğsündeki ezici ağrı kalp krizi gibi hissettirdi. 911'i aradı. "Korkudan donmuştum" dedi. Bir panik ataktı. İlk panik atağım idi. İlk belirti ellerinin terlemesi ve sonra mide çukurunda hissizlik ve mide bulantısı idi. En sonunda vahşi bir hayvanın saldırısına uğramış gibi hissedene dek bu hisler artmaya başladı.

 

           Endişe rahatsızlıklarında uzman olan psikolog David Carbonell "Panik atakta bir hile vardır" dedi. "Bu güçlü rahatsızlığı deneyimlersiniz, ama ona bir tehlike gibi davranırsınız" Bugünlerde, danışmanlık, kendi kendine çalışma, sakinleştirici egzersizler ve içgözlem sayesinde, Rowe bu atakları nasıl durduracağını veya en azından minimize edeceğini biliyor. Bilim adamları, korkunun beyinde ve bedende nasıl işlediğini öğrenerek korkuyu - azaltma işlemini geliştirebileceklerini düşünüyorlar. Korku sıcak noktası beynin badem şekilli kısmı olan amygdala'dır.

 

           New York Üniversitesi psikoloji ve nöral bilim profesörü Elizabeth Phelps "Amygdala insanların korkuya verdikleri tüm karşılıklardan sorumlu değildir, ama başka her şeye bağlayan hırsız alarmına benzer" dedi. Ernory Üniversitesi psikiyatri ve psikoloji profesörü Michael Davis, amygdala'daki bazı kimyasal reaksiyonların, fare ve insanların korkuyu yenmeyi öğrenme şekillerinde çok önemli olduğunu keşfetti. Bu reaksiyon farede deaktive edildiğinde, asla korkularını yok etmeyi öğrenmiyorlar.

 

           Bilim adamları veremi tedavi etmek için kutlanılan bir ilaç olan D - cycloserine'nin farelerdeki bu iyi kimyasal reaksiyonu güçlendirdiğini keşfetti. Terapi ile birlikte çalışarak, aynısını insanlarda da yaptığı görülüyor. İlk kez yükseklik korkusu olan insanlarda etkisi gösterildi. Ayrıca diğer türdeki korkular ile yapılan testlerde de işe yaradı ve şimdi Dünya Ticaret Merkezi saldırısı ve Irak savaşında hayatta kalanlar ile çalışmalar yapılıyor.

Çalışma ümit verici, ama Michigan'dan Maren hala terapiye gereksinim olduğu konusunda uyarıyor: "Bir hap alıp bu korkuları atamazsınız."

 

           Beyni idare etmeye gelince, korku çoğu zaman kraldır, diyor bilim adamları.

Kaliforniya Üniversitesi psikoloji profesörü Michael Fanselow "Korku en güçlü duygudur." dedi. Sonraki ay yayınlanacak yeni bir çalışmaya göre, insanlar başka insanlarda korkunun diğer duygulardan daha hızlı olduğunu fark ediyor. Emotion dergisinde çıkan araştırmaya korkulu, mutlu ve ifadesiz yüzlerin resimleri ile bombardıman edilen gönüllüler katıldı. Korkulu yüzleri hemen fark ettiler ve reaksiyon verdiler - resim ters olduğunda bile. Araştırmanın yazarı Vanderbilt Üniversitesi psikoloji profesörü David Zald "Tehdit edici olabilecek herhangi bir şeyi belirlememize yardımcı olan beynin bazı gömme kısayolları olduğunu düşünüyoruz" dedi.

 

           Diğer araştırmalar çok korkulu olmanın, diğer bedensel fonksiyonların değiştiğini gösterdi. Bir araştırma çok korkmuş insanların, korku deneyimlemeyen insanlara göre daha fazla acıya dayanabildiklerini keşfetti". Bir diğeri korku deneyimlemenin veya sadece başka insanlarda korkuyu algılamanın insanların dikkatini ve beyin yeteneklerini geliştirdiğini gösterdi.

 

           Psikolog Carbonell, ezici korkuyu yenmeye yardım etmek için hastalarının gerçek tehdit ve sadece algılanan tehdit arasındaki farkı ayırt etmelerini sağlıyor. Korku ataklarını ve bu korkulara verdikleri karşılığı pratik yapıyorlar. Korku atağının ortasında onlara sorular soruyor, bunlar düşüncelerini değiştiriyor ve endişelerini azaltmaya neden oluyor.

 

           Carbonell "Bu önemli, çünkü gerçek bir tehdit ile başa çıkmak için normal karşılık ya savaş ya da kaç" dedi. Ama eğer tehdit gerçek değilse, korku ile başa çıkmanın en iyi yolu sadece tersini yapmak.

 

SETH BORENSTEIN, AP Science Writer

 

http://news.yahoo.com/s/ap/20071031/ap on şc/facing our fears

 

10.11.2007

<< geri
Ana Sayfa | Hakkımızda | Ziyaretçi Defteri Bugüne kadar sitemizi 94188272 kişi ziyaret etti, Şu anda 579 kişi sitede.