TENKİT KENDİNE, BİLGİ EHLİNE, SEVGİ SEVENEDİR...

SAYFA 1 SAYFA 2 SAYFA 3 SAYFA 4 SAYFA 5 ARŞİV
  Bugün: 2 Mayıs 2024 Perşembe

Bize Ulaşmak İçin
[email protected]
Yazdırılabilir Versiyon

HAFTANIN SORUSU OKUYUCU YAZILARI

Zamanı Verimli Kullanmada Nasıl Bir Yönteminiz Var?

 

 

           Ne yazık ki zamanını çok iyi kullanan biri değilim. Ama yine de önemli saydığım işler için zamanım var. Çünkü yapmak istediklerim için bir öncelik sıram var ve bu öncelik sırasını toplumun, alışkanlıkların beklentisine göre değil, tamamen kişisel tercihime göre tespit ediyorum. Günün hangi saatlerinde iş gücüm, düşünme kapasitem yüksek, bunu biliyorum, programımı buna göre yapıyorum.

 

           Kuşkusuz uyku dışında her gün 16 veya 18 saat pek çok işi yapmamıza yeter. Kaldı ki kullanımımıza bağlı olarak kimi günler akıl almaz biçimde çok uzundur, kimi günler ise tam tersine. Ancak bir işi yapmak için sadece zaman yeterli değil. O zamana eşlik eden bir de güç olmalı. Burada aslında zaman değil, güç sorunu var. Öyle ise fiziksel ve zihinsel gücü  (aynen paramız gibi) gereksiz alanlarda sarf etmemek, olumsuz duygulara kapılarak gücümüzün sönümlenmemesine  dikkat etmek gerekir. Fiziksel ve zihinsel güçler birbirini tahmin ettiğimizden daha çok etkiliyor. Bir üzüntü bütün fizik gücümüzü alıp götürdüğü gibi, bir sevinç en yorgun anımızda bizi fizik olarak bir anda büyük bir güce kavuşturur.

 

           Zamanı iyi kullanmak, doğru öncelikler kadar, gücümüze de bağlı olduğu için, beden ve zihin mekanizmamızı iyi tanımak, ne zamanlar güç düşüyor veya yükseliyor bunu bilmek ve kendimizi bir otomobil kullanır gibi bilinçle kullanmak gerekir. Gücümüzü etkileyen psikolojik ve fizyolojik nedenler, her insanda farklılık gösterir. Kişi özel nedenlerini kendisi keşfetmek zorundadır. Ancak bütün insanlarda gücü düşüren, zamanı doğru ve verimli kullanmaktan alıkoyan ortak durumlar da vardır; zihnin tek odaklı olması, yani insanın yaşamına anlam veren tek bir konu üzerinde yoğunlaşma bizi her yönden güçlü kılar. “Aşıka Bağdat sorulmaz” sözünde olduğu gibi, bir işe gönül vermiş kişinin daima yeterli zamanı ve gücü vardır. Tarih bunun örnekleriyle dolu.  Fakat, zihnin bir kaç odaklı olması, bin bir tarakta bezi olma halinde zamanın ve gücün verimli kullanılması mümkün olmadığı gibi, emek verilen işlerin hiç birinden de hayır gelmez.

 

           Zamanın ve gücün hayırda kullanılması Ruhsal Planlarla işbirliğine dönüştüğünde ise, kişinin ne zaman sorunu kalır, ne de güç. Zamanı verimli kullanmada geçerli tek yöntemin bu olması gerekir.

 

Ayşe Turhan

 

(Güncelleme: 02/08/2006)

<< geri
Ana Sayfa | Hakkımızda | Ziyaretçi Defteri Bugüne kadar sitemizi  kişi ziyaret etti, Şu anda  kişi sitede.