TENKİT KENDİNE, BİLGİ EHLİNE, SEVGİ SEVENEDİR...

SAYFA 1 SAYFA 2 SAYFA 3 * RUHSAL BİLGİ SİTESİ * DOĞRU YAŞAM BİLGİLERİ *                                 *ARAMADIĞIMIZ  HAZİNEYİ  BULAMAYIZ.* SAYFA 4 SAYFA 5 ARŞİV
  Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe

  ZAMAN SONRASINA ...
  SAHİP OLMA DUYGUMUZ
  İRADE NİYETLE GÜÇLENİR
  YEDİ SES, YEDİ RENK...
  GÖNÜL DEĞERLERİMİZ -1
  KAZANÇ EMEK KARŞILIĞIDIR
  UYANIŞ İÇİN BAŞLANGIÇ
  UYANIŞ İÇİN AKTİFLEŞME
  DİLEKLER GERÇEĞE AİT...
  BİLGİ, HİZMET VE GÜÇ
  KOŞULSUZ SEVGİ NEDİR?
  ZAMAN IŞIK ANAHTARDIR
  VİCDANDA YASA, GÖNÜLDE O'
  ANLAMAK AHENK SAĞLAR
  İKİNCİ ZAMAN
  ZAMANI YAŞIYOR OLMAK
  İYİ VE DOĞRU
  DİKKAT ÜST BİLİNCİMİZİN...
  SEVGİ VE YAŞAM
  ZİHİN VE SEVGİ
  İYİLİK BÖYLE BİR ŞEYDİR
  UMUDU DAHA GENİŞ DÜŞÜNMEK
  HAYRI BİLMEK O'NA ERMEKTİR
  EYLEM YOKSA BİLGİ...
  IŞIK OLMAK
  KORKU VE ENDİŞE
  BİRLEŞTİRİLEN DEĞERLER
  BAŞEDEMEDİĞİMİZ SINAVLAR
  DÜNYA OYUNU...
  SEVGİ ÜZERİNE...
  RUHSAL İNCELİK
  ŞUUR VE BOYUT ANLAMLARI
  GÜCÜN KAYNAĞI AŞK...
  GERÇEĞİN GÜCÜNÜ GİYİNMEK
  TV'DE NELER VAR?
  ÖZGÜR MÜYÜZ?
  KURTULUŞ KENDİNİ BİLMEKTİR
  BİLGİ, SEVGİ VE HAYIR
  RUHSAL DENGE VE DÜZEN
  RUHSAL GERÇEK
  GERÇEK BİZ KİMİZ?
  RUHSAL YOLUN ÖNCELİKLERİ
  BİRLİK VE HAYIR İLİŞKİSİ
  BÜTÜNLENMEK
  ALLAH İNANCI
  TV'DE NELER VAR?
  RUHSAL ÖZGÜRLÜK
  ÖZGÜR OLMAK
  DİLEKLERİMİZ
  ÖZ BİLGİ
  HİZMET YARATMAK
  O'NUN ADALETİNİ ANLAMAK
  İLAHİ ADALETİN TECELLİSİ
  KADERİMİZİ BİZ Mİ YARATIYORUZ?
  SEVGİ VE AYDINLANMA
  TV'DE NELER VAR?
  YÜKSEK HİSSEDİŞ
  HAYRI BİLMEK
  SEVGİ VE KENDİNİ BİLME
  SEVGİ VE İNSANÎ DEĞERLER
  YENİ BOYUTA HAZIR MIYIZ?
  TV'DE NELER VAR?
  KARDEŞLİK ANLAMI
  YALAN SÖYLEMEK
  O'NUN SELAMI
  ATEŞ VE YANMAK
  DÜŞÜNCE SEVGİ VE İYİ OLMAK
  ANLAMAK DÜŞÜNMEK ARAMAK
  SEVGİ, İNANÇ, BİLGİ, VE NEŞE
  TV'DE NELER VAR?
  VAROLUŞ SORUMLULUĞU
  İNSANIN ÖZ DÜZENİ
  RUHSAL BİLGİYE UYMAK
  ŞUURLANMA
  KENDİMİZİN SORUMLULUĞU
  YALNIZ İYİLİK
  BERABERLİKTEN BİRLİĞE
  BİLGİNİN HAKEDİLİŞİ
  İNANMAK İLE YAPMAK
  İNANÇ VE SABIR
Bize Ulaşmak İçin
[email protected]
Yazdırılabilir Versiyon


HAFTANIN SORUSU OKUYUCU YAZILARI

Dua Etme İsteğimizi Uyandıran Nedir?

           Dua, Allah’tan bir şey istemek için O’na yalvarmak, yakarmaktır. O halde dua etme isteğini bizde uyandıran da bir “istek”tir. Bu istek, talepte bulunanın durumuna göre çok küçük ve çok somut bir şeyden çok büyük ve çok soyut bir şeye, şeylere kadar değişebilir. Dua bir şey veya birden fazla şey için aynı anda ya da farklı zamanlarda yapılabilir. Dua ile istenilen şeyin konusu en koyu maddeden en süptil madde-ötesine kadar uzanabilir. Öyle ki, dua etme isteğini uyandıran sebep, sadece dua etme isteği de olabilir. Kendisini ateist sayan ya da sanan kişilerin bile en sıkıntılı ve çaresiz zamanlarında yöneldikleri eylem  -farkında olsunlar veya olmasınlar- yine dua etmek olmaktadır. İnançlı ya da inançsız olsun her iki duruma da “en yüce bir duygudur” diyebiliriz. İnanç sahibi olduklarının bilincinde olanlar için bazı durumlarda şükür ile duanın sınırları birbirine iyice yaklaşır.

           Soruyu büyük gönül adamlarından biri olan Dr. Alexis Carrel’in “Dua” isimli eserinden alıntılarla daha duygulara hitap edecek şekilde cevaplayabilirdik. Fakat akıl ve mantığın önde olması gerektiğini düşündük. İnsanlar genellikle iyi durumlarında iken şükretmezler de, kötü duruma düştükleri, sıkıştıkları veya hastalandıkları zamanlar duaya başvururlar. Ve duayı kendileri veya başkaları için yaparlar. O başkaları da çoğunlukla yakından bağlı olduklarıdır. Az tanıdıkları ve tanımadıkları için pek dua etmezler. Hele kişisel sorunlarını aşan konular, tüm insanlığın iyiliği, ya da insan varlığı dışındaki varlıklar ve oluşumlar için dua etmek, dindar dediğimiz kesimlerin alışkanlıkları arasında yoktur. Bütün Gezegeni, Güneş Sistemini ve Evreni ilgilendiren iyi istekler şimdi mistik, spiritüel, ruhsal dediğimiz organize olmuş grupların işidir. Eskiden ezoterik (gizli) dar bir çerçevede kalan bu tip makro dilekler dualar, günümüzde geniş kitlelere yaygınlaşmaktadır. Ve bu iyi bir gelişmedir. Yukarda adı geçen Doktor’un bir eserinin adı “İnsanlar Uyanın!” idi. Sanki bu dilek kabul edilmiş gibi görünüyor.

           Dua, bencil (egoistçe) konulardan sencil (diğerkâm) konulara kaydıkça, duada bulunanlar gelişiyorlar demektir. Bu ölçü önemlidir. Zaten gelişenler duayı sadece duada bırakmazlar; hayırlı olduğuna inandıkları o duanın gerçekleşmesi için kendi ellerinden gelen diğer eylemlerle oluşuma katkıda bulunmaya çalışırlar. Ve onlar bilirler ki, gönülden gelmeyen içi boş kelime kalıplarının gerçek dua olarak bir değeri yoktur. Bu tarz hareket sadece kişinin kendisini aldatması olarak kalacak ve de (eğer varsa) var olan küçücük inançlarını da yok edecektir. Gerçek dualara erişmek dileğiyle…

Osman Türkmenler

 

(Güncelleme: 28/05/2007)

 


 

         Zaman olarak hızlı bir tekâmülün etki ve tesirleri içinde bulunduğumuz için yavaş seyreden bir tekâmülün nasıl olabileceği hususundaki düşüncelerimiz oldukça sislidir. Örnek olarak; Tekâmülün yavaş seyrettiği zamanlarında bir insanın 40 yılda ulaştığı aydınlık fikir ve düşüncelere zamanımız insanı artık anında ulaşabilmektedir. Yeryüzüne gelmiş geçmiş tüm peygamberler bu hızlı tekâmül programlarının uygulayıcısı ve takipçisi olmuşlardır. Bizimde içinde bulunduğumuz evrenlerin, kâinatların ve âlemlerin bir bütün olduğu düzen ve sistem, başka sistem ve düzenin olduğu bir bütünlükle birleşmek üzere hareket halindedir. Bu birleşim ile oluşacak yepyeni bir düzende mevcut varlıkların var olabilmeleri, ancak ruhsal bütünlüklerine tamamen sahip çıkmaları ile mümkün olacaktır. Bu yüzden varlıkların tekâmül etmeleri gerekmektedir. Yoksa hiç yaşanmamış gibi yok olacaklardır. İşte bu yüzden İlahi sistem tarafından tesir ve yardımlarla hedefe doğru hızlandırılan âlem ve varlıkların adaptasyonlarında, kavramalarında, bilgi ve bilinç gelişimlerinde zaman zaman atalete uğramaları, sürçmeleri, yılgınlıkları ve çaresizlikleri karşısında ilahi sistem bir rahmet olarak dua mekanizmasını otomatik olarak işletmektedir. Her yönelişte harekete geçen ve tekâmülümüz ile orantılı olarak türlü yardımları aldığımız ve alacağımız yüce bir kaynaktır dualar…

         Dualarımızda ki sevgi koruma alanlarımızı yaratır. Ancak her istek bir tetikleyicidir. İlk sanal âlemde oluşmaya sonra madde âleminde gerçekleşmeye başlar. Nefsin karışmış olduğu dualardaki düşünce ve isteklerimiz sanal âlemde çarpışarak amaçlarımızı boşa çıkarır. Düşüncelerimizle nice olayları başlattığımızı zaman içinde unutur ve neticeleri ile madde âleminde sıkıntıya düşer zaman kaybederiz. Onun için dualarımızdaki saflık, isteklerimizdeki netliğin önemi büyüktür. Dualarımızdaki irade ve ölçü bizi negatif ve bilinmeyen enerjileri çekmekten koruyacaktır. Düşüncelerimizden hepimiz sorumluyuz.

 

Orhan Yarat

 

(Güncelleme: 28/05/2007)

 

 

 

         Dua, Yaratan’a yönelmiş bir dilektir. Kendi başımıza pekâlâ yapabileceğimizi sandığımız işler veya muktedir bulunduğumuzu varsaydığımız konular için dua ihtiyacı duymayız.

         Genelde başımız sıkışınca dua ederiz. Başkalarına kızınca ne yazık ki olumsuz dualar ederiz. Çok istediğimiz, ancak elde edeceğimizden pek emin olmadığımız konularda da duaya başvururuz. Kişiyi sevindiren olaylarla karşılaşınca ifade edilen şükür de bir duadır, ama bu durumda dua ve şükür ihtiyacını duyan insan daha azdır. Başkaları için yaptığımız dualar onları ne kadar sevdiğimize bağlı olarak içtendir veya değildir, çünkü burada dua etme isteğimizi uyandıran şey sadece sevgidir. Aslına bakarsanız şükür dualarımız için her an sayısız neden vardır ama bunu pek hissetmeyiz.

         Kuşkusuz insanın can havliyle yaptığı dualar çok güçlüdür, çünkü insanın şuuru tamamen duaya yöneliktir. Zaman zaman insanın içini titreten bir gerçek bilgisi, bir yüksek müzik, doğanın gücünü ve güzelliğini hissettiğimiz durumlar, sabahın erken bir saatinde, güneş doğmadan az önceki dakikalarda sakin bir zihinle içe dönüş, varoluşumuz üzerine derin bir düşünce, bizi içimizden yükselen bir duaya yöneltir. Bizi en çok arındıran, egosal isteklerden en uzak ve cevabı daha çabuk gelen dualar, bunlardır.

Ayşe Turhan

 

(Güncelleme: 29/05/2007) 

<< geri
Ana Sayfa | Hakkımızda | Ziyaretçi Defteri Bugüne kadar sitemizi 93411269 kişi ziyaret etti, Şu anda 196 kişi sitede.